Wegetariańskie pad thai

Składniki


Sos Pad Thai:
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki pasty z tamaryndowca
2 łyżki syropu klonowego lub brązowego cukru
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżeczka sosu sriracha (dostosować do smaku)
1 łyżka wody


Do Pad Thai:

250 g płaskiego makaronu ryżowego (ugotowanego)

2 łyżki oleju roślinnego

2 ząbki czosnku

1 filiżanka tofu pokrojonego w drobną kostkę

2 szklanki mieszanki warzyw (takich jak papryka, kiełki fasoli, marchew, brokuły, pieczarki i dymka)

2 jajka 

1/4 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych

Garść podsmażonych orzeszków ziemnych

Kawałki limonki do podania

Świeża kolendra do dekoracji


Instrukcje:
W misce wymieszać wszystkie składniki sosu Pad Thai - sos sojowy, pastę z tamaryndowca, syrop klonowy lub brązowy cukier, ocet ryżowy, srirachę i wodę. Odstawić na bok.


Ugotować makaron ryżowy. Po ugotowaniu odcedzić, przepłukać i odstawić na bok.


W dużym woku lub na patelni rozgrzać olej roślinny na średnim ogniu. 

Dodać mielony czosnek i smaż przez około 30 sekund, aż zacznie pachnieć.


Dodać pokrojone w kostkę tofu do woka i smaż, aż stanie się złotobrązowe ze wszystkich stron.


Przesunąć tofu na jedną stronę woka i wbić jajka na drugą stronę. Roztrzepać jajka i gotuj, aż się zetną.


Dodać mieszankę warzyw do woka i smażyć przez 2-3 minuty, aż lekko zmiękną, ale nadal będą chrupiące.


Wlać sos Pad Thai do składników w woku. 

Dodać ugotowany makaron ryżowy i wymieszać wszystko razem, aż będzie dobrze pokryte sosem.


Kontynuować smażenie przez kolejne 2-3 minuty, aż wszystko się podgrzeje.


Podawać udekorowane posiekanymi orzeszkami ziemnymi, cząstkami limonki i świeżą kolendrą.

Komentarze

Popularne posty