Wegetariańskie pad thai
Składniki
Sos Pad Thai:
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki pasty z tamaryndowca
2 łyżki syropu klonowego lub brązowego cukru
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżeczka sosu sriracha (dostosować do smaku)
1 łyżka wody
Do Pad Thai:
250 g płaskiego makaronu ryżowego (ugotowanego)
2 łyżki oleju roślinnego
2 ząbki czosnku
1 filiżanka tofu pokrojonego w drobną kostkę
2 szklanki mieszanki warzyw (takich jak papryka, kiełki fasoli, marchew, brokuły, pieczarki i dymka)
2 jajka
1/4 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych
Garść podsmażonych orzeszków ziemnych
Kawałki limonki do podania
Świeża kolendra do dekoracji
Instrukcje:
W misce wymieszać wszystkie składniki sosu Pad Thai - sos sojowy, pastę z tamaryndowca, syrop klonowy lub brązowy cukier, ocet ryżowy, srirachę i wodę. Odstawić na bok.
Ugotować makaron ryżowy. Po ugotowaniu odcedzić, przepłukać i odstawić na bok.
W dużym woku lub na patelni rozgrzać olej roślinny na średnim ogniu.
Dodać mielony czosnek i smaż przez około 30 sekund, aż zacznie pachnieć.
Dodać pokrojone w kostkę tofu do woka i smaż, aż stanie się złotobrązowe ze wszystkich stron.
Przesunąć tofu na jedną stronę woka i wbić jajka na drugą stronę. Roztrzepać jajka i gotuj, aż się zetną.
Dodać mieszankę warzyw do woka i smażyć przez 2-3 minuty, aż lekko zmiękną, ale nadal będą chrupiące.
Wlać sos Pad Thai do składników w woku.
Dodać ugotowany makaron ryżowy i wymieszać wszystko razem, aż będzie dobrze pokryte sosem.
Kontynuować smażenie przez kolejne 2-3 minuty, aż wszystko się podgrzeje.
Podawać udekorowane posiekanymi orzeszkami ziemnymi, cząstkami limonki i świeżą kolendrą.
Komentarze
Prześlij komentarz