Lasania z papierem ryżowym

Lasagne z makaronem - pewnie! A z papierem ryżowym? Zaskakująco przepysznie. Wykombinowałam wersję wegańską, choć sama nie wytrzymałam i na koniec dodałam do swojej parmezanu na wierzch. Clue tej lasani to serek z nerkowców, tak, że jeśli chcecie ją zrobić namoczcie orzechy dzień wcześniej.

Serek z nerkowców
25 dag nerkowców namoczonych w zimnej wodzie na noc
4 łyżki mleka roślinnego lub wody
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka płatków drożdżowych
sól i pieprz do smaku

10 płatków papieru ryżowego (polecam Tao Tao, bo są troszkę grubsze od innych i mniej się rwą)
olej ryżowy 

Na nadzienie
1 słodki ziemniak lub 20 dag dyni (wcześniej upieczone w piekarniku al dente)
20 dag pieczarek
odrobina świeżej ostrej papryki

20 dag świeżego szpinaku

1/2 cukinii
4 duże pieczarki
(cukinię i pieczarki można wykorzystać na surowo lub wcześniej przez 15 min podpiec w rozgrzanym piekarniku, tak, żeby zmiękły)

Zalewa
10 ml mleka roślinnego
1 łyżka serka z nerkowców

Dla wegetarian:
zamiast mleka roślinnego można użyć krowiego
zamiast serka z nerkowców można użyć serka typu Almette
do zalewy można dodać jedno jajko
wszystko można posypać10 dag startego parmezanu


 Zmiksuj wszystkie składniki serka z nerkowców.

Pokrój ziemniaka lub / i dynie w kostkę mniej więcej 1cm na 1cm. Pieczarki posiekaj w paski. Ostrą papryczkę pokrój najdrobniej jak się da. Rozgrzej olej na patelni. Wrzuć pieczarki i smaż na dużym ogniu aż się zarumienią. Dorzuć pokrojonego w kostkę ziemniaka lub dynie oraz posiekaną papryczkę i podsmażaj jeszcze 5 min, tak, żeby wszystkie smaki się nawzajem poprzenikały. Odłóż farsz do miseczki.

Wlej kolejną porcję oleju na patelnię i znów na dużym ogniu usmaż szpinak.

Cukinie i pieczarki pokrój w cienkie plastry.

1 łyżkę serka z nerkowców wymieszaj z mlekiem roślinnym oraz solą i pieprzem.

Kolejne 2 łyżki serka odłóż na bok.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem ryżowym lub kokosowym.

Na spodzie naczynia ułóż jedną warstwę mieszanki słodkiego ziemniaka i pieczarek (połowę całości).

Pierwszy płatek papieru ryżowego namocz przez 30 sekund w zimnej wodzie (ja biorę dużą patelnię, nalewam do niej wody i zanurzam w niej kolejno pojedyncze płatki)

Przykryj pierwszą warstwę namoczonym płatkiem papieru ryżowego.

Druga warstwa to cienko rozsmarowany serek z nerkowców oraz usmażony szpinak (porcję szpinaku dzielę na pół, tak, żeby starczyło na dwie warstwy).

Przykryj ją kolejnym namoczonym płatkiem papieru ryżowego.

Trzecia warstwa to plastry cukinii oraz pieczarek. Osobiście kładę surowe po to, żeby zachowały twardość tak, żeby było co gryźć w tym daniu. Ale jeśli preferujesz miękkie, można je wcześniej wrzucić na 15 min do rozgrzanego piekarnika, wcześniej posypując tymiankiem, tak, żeby zmiękły.

Kolejna warstwa to znowu ziemniaki z pieczarkami, kolejna to serek ze szpinakiem i wreszcie jeszcze jedna warstwa cukinii i pieczarek - wszystko przedzielane kolejnymi płatkami namoczonego papieru ryżowego.

Wszystko polej wcześniej przygotowaną zalewą i posyp pozostałą porcją serka z nerkowców.

Wszystko zapiekaj przez 45 minut.





Komentarze

Popularne posty