Makaron z cukinią
Są takie dania, które podpadają pod kategorię "comfort food" i to danie właśnie takie jest. Jak nie wiem, co ugotować albo jest mi źle, to biorę się za nie.
1 cukinia
2 ząbki czosnku
1 świeża papryczka chili
200 g startej mozarelli
250 gram makaronu bezglutenowego fussili (mój ulubiony to Schar)
masło lub oliwa
sól do smaku
1. Wstaw wodę na makaron.
2. Zetrzyj cukinię na tarce z dużymi oczkami.
3. Pokrój czosnek na drobną kostkę a papryczkę w cienkie plasterki (ja lubię na ostro, tak, że zostawiam pestki, ale można je usunąć, żeby pozbyć się zbyt ognistego smaku).
4. Kiedy woda się zagotuje, wrzuć makaron.
5. Na patelni rozpuść masło lub podgrzej oliwę. Na małym ogniu podsmaż czosnek i papryczkę przez około 1 minutę.
6. Dorzuć startą cukinię i podkręć ogień. Smaż aż cukinia zmięknie a większość wody wyparuje.
7. Odcedź makaron i wrzuć go z powrotem do garnka. Dodaj podsmażoną cukinię i dobrze wymieszaj, jak, żeby cukinia równo "rozeszła się" po makaronie.
8. Dodaj starty ser i zamieszaj jeszcze raz.
9. I gotowe :)
Komentarze
Prześlij komentarz