Pasta kanapkowa z fetą, pieczoną papryką i awokado
W ramach "czyszczenia lodówki" przed wyjazdem wakacyjnym wyszła mi genialna pasta. Niby przypadek, ale wchodzi niniejszym na stałe do naszego kuchennego repertuaru :)
150 g sera feta
1 duża czerwona papryka
1 świeża papryczka chili
1 duże awokado
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
2. Papryczkę chili przetnij wzdłuż i wytnij z niej pestki.
3. Wytnij gniazdo z czewonej papryki i pokrój ją na 4 części.
4. Ułóż obie papryki na blasze skórka do góry i polej oliwą.
5. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 30 min, tak, żeby skórka się przypaliła.
6. Zdejmij z blachy i gorącą paprykę wrzuć do plastikowego woreczka, żeby zaparzyć skórkę, która wtedy łatwiej schodzi.
7. Po około 1/2 godzinie wyjmij paprykę i zdejmij z niej skórkę.
8. Obraną paprykę (chili i czerwoną) wrzuć do blendera. Dodaj awokado i fetę i zmiksuj na gładką pastę.
9. Smaruj nią kanapki - mam nadzieję, że będzie ci tak smakowała jak nam :)
Komentarze
Prześlij komentarz