Pasta kanapkowa z fetą, pieczoną papryką i awokado


 W ramach "czyszczenia lodówki" przed wyjazdem wakacyjnym wyszła mi genialna pasta. Niby przypadek, ale wchodzi niniejszym na stałe do naszego kuchennego repertuaru :)

 

150 g sera feta

1 duża czerwona papryka

1 świeża papryczka chili

1 duże awokado


1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

2. Papryczkę chili przetnij wzdłuż i wytnij z niej pestki.

3. Wytnij gniazdo z czewonej papryki i pokrój ją na 4 części.

4. Ułóż obie papryki na blasze skórka do góry i polej oliwą.

5. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 30 min, tak, żeby skórka się przypaliła.

6. Zdejmij z blachy i gorącą paprykę wrzuć do plastikowego woreczka, żeby zaparzyć skórkę, która wtedy łatwiej schodzi.

7. Po około 1/2 godzinie wyjmij paprykę i zdejmij z niej skórkę. 

8. Obraną paprykę (chili i czerwoną) wrzuć do blendera. Dodaj awokado i fetę i zmiksuj na gładką pastę.

9. Smaruj nią kanapki - mam nadzieję, że będzie ci tak smakowała jak nam :)


Komentarze

Popularne posty