Pieczone bataty z kozim twarożkiem i pesto w stylu wschodnim
Kolejny przepis, który jest wariacją cudownego dania, które kiedyś próbowałam w warszawskiej Bibendzie. Wszystkie nietypowe składniki (jak wodę różaną, melasę czy harrisę) dostaniecie w sklepie arabskie.pl. Melasę daktylową można też kupić w Rossmanie.
Składniki:
2 duże bataty
5 łyżek melasy (może być daktylowa, może być z granatów, byle była gęsta i słodka)
1 łyżka harissy
1 łyżka wody różanej lub starta skórka z czerwonego grejpfruta
Pesto w stylu wschodnim
garść liści, którą masz w domu (może być pietruszka, kolendra, mogą być liście rzodkiewki lub kalafiora, tylko bez łodyżki. Ja czasami nawet używam liści bok choia)
10 plasterków marynowanych papryczek jalapeno
garść prażonych migdałów
50 g parmezanu
po łyżeczce nasion kolendry i kuminu
oliwa
Marynowana cebulka
1 czerwona cebula
ocet jabłkowy
1 łyżka wody różanej
100 g koziego twarożku
50 g śmietany 30%
Przepis.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Umyj bataty. Połóż je na folii aluminiowej (każdy oddzielnie), nakłuj je widelcem w kilku miejscach (żeby nie wybuchły w trakcie pieczenia) i polej oliwą. Następnie zawiń bataty szczelnie w folię, włoż do piekarnika i piecz około 45 min.
Pokrój cebulę w pióra i włóż do słoika. Pokrojoną cebulę zalej wrzątkiem i zostaw na 10 minut, żeby zmiękła. Odlej wodę i zalej cebulkę octem jabłkowym zmieszanym z wodą różaną (jeśli nie masz wody różanej, to sam ocet jabłkowy też wystarczy:) Zamknij słoik i odstaw do lodówki na około godzinę.
Upraż nasiona kolendry i kuminu na suchej patelnii i następnie zmiażdż je w moździeżu.
Umyj liście na pesto i wrzuć je do blendera (możesz też ucierać pesto w moździerzu, ale ja jestem na to trochę za bardzo leniwa:). Dodaj jalapeno, uprażone migdały, przyprawy, parmezan (pokrojony na małe kawałki lub starty) i oliwę. Zblenduj wszystko tak, żeby masa była w miarę płynna.
Melasę wymieszaj z wodą różaną (lub skórką grejpfruta) oraz z harissą.
Kozi serek wymieszaj ze śmietaną i ubij trzepaczką, tak, żeby powstała kremowa masa.
Upieczone bataty obierz ze skórki, pokrój na dużą kostkę wymieszaj z sosem z melasy i jeśli masz opalarkę to opal tak, żeby melasa się skarmelizowała a bataty lekko się opaliły po wierzchu. Wstaw wszystko do piekarnika na 10 minut, żeby było gorące.
Nałóż bataty na talerz, ozdób porcją sera, pesto i marynowaną cebulką.
Komentarze
Prześlij komentarz