Pieczone bataty z kozim twarożkiem i pesto w stylu wschodnim

 


 

Kolejny przepis, który jest wariacją cudownego dania, które kiedyś próbowałam w warszawskiej Bibendzie. Wszystkie nietypowe składniki (jak wodę różaną, melasę czy harrisę) dostaniecie w sklepie arabskie.pl. Melasę daktylową można też kupić w Rossmanie.


Składniki:

2 duże bataty

5 łyżek melasy (może być daktylowa, może być z granatów, byle była gęsta i słodka)

1 łyżka harissy

1 łyżka wody różanej lub starta skórka z czerwonego grejpfruta

 

Pesto w stylu wschodnim

garść liści, którą masz w domu (może być pietruszka, kolendra, mogą być liście rzodkiewki lub kalafiora, tylko bez łodyżki. Ja czasami nawet używam liści bok choia)

10 plasterków marynowanych papryczek jalapeno

garść prażonych migdałów

50 g parmezanu

 po łyżeczce nasion kolendry i kuminu

oliwa

 

Marynowana cebulka

1 czerwona cebula

ocet jabłkowy

1 łyżka wody różanej

 

100 g koziego twarożku

50 g śmietany 30%

 

Przepis.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Umyj bataty.  Połóż je na folii aluminiowej (każdy oddzielnie), nakłuj je widelcem w kilku miejscach (żeby nie wybuchły w trakcie pieczenia) i polej oliwą. Następnie zawiń bataty szczelnie w folię, włoż do piekarnika i piecz około 45 min.

Pokrój cebulę w pióra i włóż do słoika. Pokrojoną cebulę zalej wrzątkiem i zostaw na 10 minut, żeby zmiękła. Odlej wodę i zalej cebulkę octem jabłkowym zmieszanym z wodą różaną (jeśli nie masz wody różanej, to sam ocet jabłkowy też wystarczy:) Zamknij słoik i odstaw do lodówki na około godzinę.

Upraż nasiona kolendry i kuminu na suchej patelnii i następnie zmiażdż je w moździeżu.

Umyj liście na pesto i wrzuć je do blendera (możesz też ucierać pesto w moździerzu, ale ja jestem na to trochę za bardzo leniwa:). Dodaj jalapeno, uprażone migdały, przyprawy, parmezan (pokrojony na małe kawałki lub starty) i oliwę. Zblenduj wszystko tak, żeby masa była w miarę płynna.

Melasę wymieszaj z wodą różaną (lub skórką grejpfruta) oraz z harissą.

Kozi serek wymieszaj ze śmietaną i ubij trzepaczką, tak, żeby powstała kremowa  masa.

Upieczone bataty obierz ze skórki, pokrój na dużą kostkę wymieszaj z sosem z melasy i jeśli masz opalarkę to opal tak, żeby melasa się skarmelizowała a bataty lekko się opaliły po wierzchu. Wstaw wszystko do piekarnika na 10 minut, żeby było gorące.

 Nałóż bataty na talerz, ozdób porcją sera, pesto i marynowaną cebulką.




 





Komentarze

Popularne posty