Pieczona dynia z kozim serem, sosem romesco, pesto i orzechami
Składniki:
Dynia prowansalska (zwana też muszkatołową)
Oliwa
150 g miękkiego koziego sera (może też być serek naturalny twarożkowy lub ricotta)
50 g śmietany (30% tłuszczu)
garść orzechów (mogą być włoskie, laskowe lub pecan)
Sos romesco:
1 czerwona papryka
3 suszone pomidory
1 średnia szalotka
2 ząbki czosnku
garść obranych uprażonych migdałów
1 łyżka octu z czerwonego wina lub sherry
1 łyżeczka wędzonej papryki
50 ml oliwy
Pesto:
garść liści bazylii lub pietruszki lub rzodkiewki lub kalafiora
garść obranych uprażonych migdałów
1 ząbek czosnku
30g parmezanu
50 ml oliwy
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Dynię pokrój w trójkąty (wedges) i wytnij pestki. Wszystko włóż do żaroodpornego naczynia, polej obficie oliwą i wstaw do piekarnika na 30 - 40 min. Dynię prowansalską piecze się ze skórką.
2. Jeżeli nie masz upieczonej papryki, to przekrój świeżą paprykę na pół, wypestkuj, polej oliwą i włóż do piekarnika obok dynii na 20 min (skórką do góry - papryka jest upieczona jak skórka się lekko zwęgli).
3. Upraż migdały do sosu romesco i do pesto.
4. Zmiel wszystkie składniki na pesto w blenderze lub utrzyj w moździerzu.
5. Oskóruj upieczoną paprykę, wrzuć do blendera ze wszystkimi składnikami i też zblenduj na jak najgładszą masę.
6. Orzechy posiekaj na średniej wielkości kawałki i także upraż.
7. Ser ubij ze śmietaną trzepaczką, tak, żeby powstała sztywna lekka masa.
8. Na talerzu ułóż kawałki upieczonej dyni, nałóż na wierzch sos romesco, pesto i serek. Posyp uprażonymi orzechami i podawaj.
Komentarze
Prześlij komentarz