Pieczona dynia z kozim serem, sosem romesco, pesto i orzechami

 


Składniki:

Dynia prowansalska (zwana też muszkatołową)

Oliwa

150 g miękkiego koziego sera (może też być serek naturalny twarożkowy lub ricotta)

50 g śmietany (30% tłuszczu)

garść orzechów  (mogą być włoskie, laskowe lub pecan)

 

Sos romesco:

 1 czerwona papryka

3 suszone pomidory

1 średnia szalotka

2 ząbki czosnku

garść obranych uprażonych migdałów

1 łyżka octu z czerwonego wina lub sherry

1 łyżeczka wędzonej papryki

50 ml oliwy

 

Pesto:

garść liści bazylii lub pietruszki lub rzodkiewki lub kalafiora

garść obranych uprażonych migdałów

1 ząbek czosnku

30g parmezanu

50 ml oliwy

 

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Dynię pokrój w trójkąty (wedges) i wytnij pestki. Wszystko włóż do żaroodpornego naczynia, polej obficie oliwą i wstaw do piekarnika na 30 - 40 min. Dynię prowansalską piecze się ze skórką.

2. Jeżeli nie masz upieczonej papryki, to przekrój świeżą paprykę na pół, wypestkuj, polej oliwą i włóż do piekarnika obok dynii na 20 min (skórką do góry  - papryka jest upieczona jak skórka się lekko zwęgli).

3. Upraż migdały do sosu romesco i do pesto.

 4. Zmiel wszystkie składniki na pesto w blenderze lub utrzyj w moździerzu.

5. Oskóruj upieczoną paprykę, wrzuć do blendera ze wszystkimi składnikami i też zblenduj na jak najgładszą masę.

6. Orzechy posiekaj na średniej wielkości kawałki i także upraż.

7. Ser ubij ze śmietaną trzepaczką, tak, żeby powstała sztywna lekka masa.

8. Na talerzu ułóż kawałki upieczonej dyni, nałóż na wierzch sos romesco, pesto i serek. Posyp uprażonymi orzechami i podawaj.


 


 

Komentarze

Popularne posty