Pieczony kalafior z sosem paprykowym, ziołowym sosem jogurtowym i nerkowcami

 


Kolejny przepis podejrzany w warszawskiej Bibendzie, która jest po prostu niesamowita.

 

Składniki:

1 kalafior

duża garść nerkowców

oliwa

 

Sos paprykowy:

2 papryki

1 cebula

 starta skórka pomarańczowa

 sól

oliwa


Ziołowy sos jogurtowy:

jogurt grecki

2 ząbki czosnku

garść świeżej kolendry lub koperku

1 łyżeczka nasion kolendry 

1 łyżeczka kminku rzymskiego (kuminu)

sól i pieprz

 

Opcjonalnie: pesto


1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Papryki umyj, przekrój, wypestkuj, połóż na blaszce. Pokrój cebulę w plastry i rozłóż na blaszce obok papryki. Polej szczodrze oliwą. Wstaw do piekarnika i piecz około 25 minut aż skórka na papryce sczernieje.

2. Zetrzyj  1 łyżeczkę skórki pomarańczowej.

3. Zdejmij skórkę z upieczonej papryki, wrzuć paprykę i cebulę do blendera i zmiksuj na płynną masę. Dodaj startą skórkę pomarańczową a następnie przypraw sola i pieprzem do smaku.

4. Kalafior pokrój w plastry. Rozgrzej oliwę na patelni i smaż plastry kalafiora aż się przyrumienią.

5. Przełóż plastry do żaroodpornego naczynia, polej sosem paprykowym i wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 min. Po 10-u minutach przekręć kalafiora na drugą stronę.

6. Posiekaj kolendrę lub koperek, wyciśnij czosnek i wymieszaj z jogurtem.

7. Nasiona kolendry i kuminu upraż na patelni, następnie zmiażdż w moździerzu i dodaj do sosu jogurtowego. Dopraw solą i pieprzem.

8. Nerkowce przekrój na pół i upraż na suchej patelni.

9. Na talerzu połóż upieczonego kalafiora, posyp go orzechami i polej sosem jogurtowym.



Komentarze

Popularne posty