Pieczony kalafior z sosem paprykowym, ziołowym sosem jogurtowym i nerkowcami
Kolejny przepis podejrzany w warszawskiej Bibendzie, która jest po prostu niesamowita.
Składniki:
1 kalafior
duża garść nerkowców
oliwa
Sos paprykowy:
2 papryki
1 cebula
starta skórka pomarańczowa
sól
oliwa
Ziołowy sos jogurtowy:
jogurt grecki
2 ząbki czosnku
garść świeżej kolendry lub koperku
1 łyżeczka nasion kolendry
1 łyżeczka kminku rzymskiego (kuminu)
sól i pieprz
Opcjonalnie: pesto
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Papryki umyj, przekrój, wypestkuj, połóż na blaszce. Pokrój cebulę w plastry i rozłóż na blaszce obok papryki. Polej szczodrze oliwą. Wstaw do piekarnika i piecz około 25 minut aż skórka na papryce sczernieje.
2. Zetrzyj 1 łyżeczkę skórki pomarańczowej.
3. Zdejmij skórkę z upieczonej papryki, wrzuć paprykę i cebulę do blendera i zmiksuj na płynną masę. Dodaj startą skórkę pomarańczową a następnie przypraw sola i pieprzem do smaku.
4. Kalafior pokrój w plastry. Rozgrzej oliwę na patelni i smaż plastry kalafiora aż się przyrumienią.
5. Przełóż plastry do żaroodpornego naczynia, polej sosem paprykowym i wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 min. Po 10-u minutach przekręć kalafiora na drugą stronę.
6. Posiekaj kolendrę lub koperek, wyciśnij czosnek i wymieszaj z jogurtem.
7. Nasiona kolendry i kuminu upraż na patelni, następnie zmiażdż w moździerzu i dodaj do sosu jogurtowego. Dopraw solą i pieprzem.
8. Nerkowce przekrój na pół i upraż na suchej patelni.
9. Na talerzu połóż upieczonego kalafiora, posyp go orzechami i polej sosem jogurtowym.
Komentarze
Prześlij komentarz