Mazurek migdałowy

 Jest to przepyszny przepis na rozmiar tortownicy 20 cm.

Spód do mazurka
szklanka zmielonych migdałów
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 kostki masła
2 jajka
szczypta soli

1. Nagrzej piekarnik do 175 st. C.
2. Formę wyłóż papierem do pieczenia.
3. Połowę cukru utrzyj z masłem, dodaj żółtka, migdały i wszystko dokładnie wymieszaj.
4. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodaj, wciąż ubijając, resztę cukru.
5. Pianę połącz delikatnie z masą.
6. Wylej ciasto do formy. Piecz 15-20 min.

Taki spód jest pyszny i bez masy. Wystarczy go pokryć powidłami, lukrem, pomadą lub polewą.

Masa mazurkowa
40 g masła
30 g miodu
50 g migdałów zalanych wrzątkiem i obranych
20 g migdałów zalanych wrzątkiem, obranych ze skórki, drobno pokrojonych
20 g pistacji pokruszonych

1. Masło z miodem rozpuścić, dodać bakalie i posmarować ciasto.
2. Włożyć do piekarnika nagranego do 200 stopni na 5-10 min (górna grzałka) do zrumienienia migdałów.

Komentarze

Popularne posty