Fritatta ze szpinakiem, pomidorkami i ricottą



Przepis podejrzany na BBC Good Food z drobnymi udoskonaleniami;)


1 opakowanie serka ricotta
1/2 paczki szpinaku
1 paczka pomidorków koktajlowych (200 g)
1 duża cebula
6 jajek
kawałek papryczki habanero do smaku
sól i pieprz
oliwa

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
2. Posiekaj drobno cebulę i kawałek papryczki.
3. Zeszklij cebulę razem z papryczką na oliwie aż cebula  się zezłoci.
4. Dodaj pomidorki koktajlowe i podsmażaj około 2 minut.
5. Zdejmij z ognia i domieszaj pół paczki szpinaku (żeby się leciutko ściął).
6. Rozmieszaj jajka z solą i pieprzem.
7. Do prostokątnej brytfanki włóż warzywa.
8. Na wierzchu połóż kulki ricotty.
9. Zalej jajkami.
10. Zapiekaj 30-40 minut.
11. Odstaw na 5 minut, żeby fritatta "osiadła".
12. Podawaj na ciepło lub zimno z sałatką z rukoli.


Komentarze

Popularne posty