Curry z ciecierzycy






2 cebule
4 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżka kuminu
1 łyżka zmielonej kolendry
1 łyżeczka garam masali
1 łyżeczka chili w proszku
1 łyżeczka soli

2 puszki ciecierzycy
2 puszki pomidorów

1. Pokrój cebulę i czosnek. Rozgrzej oliwę w garnku. Podsmażaj cebulę i czosnek aż będą miękkie i złociste.

2. Dodaj wszystkie przyprawy i podsmażaj je przez około 2 minuty (w ten sposób wydobywa się ich aromat).

3. Wlej pomidory i wrzuć ciecierzycę. Wszystko duś pod przykryciem przez 20 minut. Jeśli sos robi się za gęsty, dolej wody lub soku pomidorowego.


Komentarze

Popularne posty