Fasolotto z grzybami i szpinakiem
Ten przepis podejrzałam w książce "Zielono i zdrowo". Zrobiłam raz. Zrobiłam drugi. A potem poszło! Dziś jest to jedno z dań tzw. comfort food u nas w domu. Troszkę podrasowane pod nasz smak, ale niewiele.
45 dag ugotowanej białej fasoli (lub 2 puszki)
20 dag świeżego szpinaku
15 dag grzybów (boczniaków lub pieczarek ale super sprawdzają się też kurki czy rydze)
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
20 dag serka mascarpone
150 ml wywaru z warzyw
150 ml wytrawnego białego wina
sok z połowy cytryny
oliwa
tymianek
sól i pieprz
Posiekaj cebulę i czosnek oraz grzyby. Rozgrzej oliwę w garnku, w którym będziesz gotować fasolotto, wrzuć cebulę i czosnek i podsmaż za złoto.
Dodaj grzyby i smaż około 2 minuty nie mieszając.
Dodaj wino i szpinak. Smaż na małym ogniu aż szpinak będzie ugotowany.
Dodaj fasolę i wywar z warzyw. Zagotuj i gotuj 5 minut.
Dodaj serek mascarpone i tymianek. Wymieszaj. Jeżeli sos jest trochę za gęsty, dodaj wody.
Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz