Sałatka na ciepło z białą fasolą i szpinakiem

Moim ostatnim zadaniem dietetycznym jest jedzenie warzyw na ciepło. przyznam, że to spore wyzwanie. No i w ramach lunchowych zmagań wyszła mi taka sałatka - przepyszna!



10 dag świeżego szpinaku
1 puszka białej fasoli
1/2 wcześniej upieczonego buraka
10 średnich pieczarek
1/2 cukinii
5 dag dojrzałego koziego sera
2 ząbki czosnku
pieprz cytrynowy
oliwa
 ewentualnie kilka kropel soku z cytryny do smaku (wg. preferencji)
olej ryżowy do smażenia

Pokrój szpinak i wrzuć do miski. Kozi ser zetrzyj na grubej tarce, dorzuć do szpinaku i wymieszaj.

Poszatkuj czosnek i pokrój pieczarki na plastry. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć czosnek i pieczarki i smaż przez 4-5 min na dużym ogniu, tak, żeby pieczarki się zarumieniły ale nie puściły wody. Usmażone pieczarki wrzuć do szpinaku.

Wypłucz fasolę. Pokrój buraka  i cukinię w kostkę  mniej więcej 0,5cm na 05,cm. Na tej samej patelni ponownie rozgrzej olej. Wrzuć cukinię i podsmażaj przez 4 min. Dorzuć pokrojonego buraka i fasolę, wymieszaj z cukinią i posyp porządnie pieprzem cytrynowym.

Wszystko dołóż do szpinaku, polej oliwą  i wymieszaj. Dopraw do smaku cytryną i solą.

Komentarze

Popularne posty