Sałatka na ciepło z białą fasolą i szpinakiem
Moim ostatnim zadaniem dietetycznym jest jedzenie warzyw na ciepło. przyznam, że to spore wyzwanie. No i w ramach lunchowych zmagań wyszła mi taka sałatka - przepyszna!
10 dag świeżego szpinaku
1 puszka białej fasoli
1/2 wcześniej upieczonego buraka
10 średnich pieczarek
1/2 cukinii
5 dag dojrzałego koziego sera
2 ząbki czosnku
pieprz cytrynowy
oliwa
ewentualnie kilka kropel soku z cytryny do smaku (wg. preferencji)
olej ryżowy do smażenia
Pokrój szpinak i wrzuć do miski. Kozi ser zetrzyj na grubej tarce, dorzuć do szpinaku i wymieszaj.
Poszatkuj czosnek i pokrój pieczarki na plastry. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć czosnek i pieczarki i smaż przez 4-5 min na dużym ogniu, tak, żeby pieczarki się zarumieniły ale nie puściły wody. Usmażone pieczarki wrzuć do szpinaku.
Wypłucz fasolę. Pokrój buraka i cukinię w kostkę mniej więcej 0,5cm na 05,cm. Na tej samej patelni ponownie rozgrzej olej. Wrzuć cukinię i podsmażaj przez 4 min. Dorzuć pokrojonego buraka i fasolę, wymieszaj z cukinią i posyp porządnie pieprzem cytrynowym.
Wszystko dołóż do szpinaku, polej oliwą i wymieszaj. Dopraw do smaku cytryną i solą.
10 dag świeżego szpinaku
1 puszka białej fasoli
1/2 wcześniej upieczonego buraka
10 średnich pieczarek
1/2 cukinii
5 dag dojrzałego koziego sera
2 ząbki czosnku
pieprz cytrynowy
oliwa
ewentualnie kilka kropel soku z cytryny do smaku (wg. preferencji)
olej ryżowy do smażenia
Pokrój szpinak i wrzuć do miski. Kozi ser zetrzyj na grubej tarce, dorzuć do szpinaku i wymieszaj.
Poszatkuj czosnek i pokrój pieczarki na plastry. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć czosnek i pieczarki i smaż przez 4-5 min na dużym ogniu, tak, żeby pieczarki się zarumieniły ale nie puściły wody. Usmażone pieczarki wrzuć do szpinaku.
Wypłucz fasolę. Pokrój buraka i cukinię w kostkę mniej więcej 0,5cm na 05,cm. Na tej samej patelni ponownie rozgrzej olej. Wrzuć cukinię i podsmażaj przez 4 min. Dorzuć pokrojonego buraka i fasolę, wymieszaj z cukinią i posyp porządnie pieprzem cytrynowym.
Wszystko dołóż do szpinaku, polej oliwą i wymieszaj. Dopraw do smaku cytryną i solą.
Komentarze
Prześlij komentarz