Onigiri czyli japońska kanapka z ryżu

W związku z tym, że w zasadzie żadne z nas nie może jeść chleba a w dodatku mnie ostatnio nie wolno też jest jeść żadnych produktów mącznych, wróciliśmy do naszego nowozelandzkiego zwyczaju pochłaniania na lunch onigiri czyli kuli z ryżu z dodatkami . Jak się ma sushi do onigiri? Ryż do sushi powinien być wymieszany z mieszanką octu ryżowego z cukrem i solą. Ryż do onigiri jest gotowany saute.



10 dag ryżu do sushi (starcza na 4-6 onigiri w zależności od średnicy miseczki:)
2 płatki nori
sól
folia spożywcza

Majonez japoński
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka octu ryżowego
1/4 łyżeczki cukru


Nadzienie 1 (w sam raz na powyższą ilość ryżu)
puszka tuńczyka w sosie własnym
2 łyżki majonezu japońskiego
1/2 łyżki sosu sojowego

Nadzienie 2 (w sam raz na powyższą ilość ryżu)
10 dag pieczarek
2 cm świeżego imbiru
3 ząbki czosnku
1 gałązka dymki
1 łyżka sosu sojowego
szczypta pieprzu
2 łyżki oleju ryżowego

Nadzienie 3 (w sam raz na powyższą ilość ryżu)
10 dag upieczonego filetu z łososia
1 łyżka majonezu japońskiego
1/2 łyżeczki pasty wasabi
1/2 łyżki sosu sojowego

Ryż ugotuj na klejąco jak do sushi (my gotujemy w rice-cookerze).

Przygotuj majonez japoński mieszając wszystkie składniki razem.

Przygotuj wybrane nadzienie.

Nadzienie 1 - odcedź tuńczyka i ugnieć go widelcem. Dodaj majonez i sos sojowy i dokładnie wymieszaj.

Nadzienie 2 - pieczarki pokrój na jak najdrobniejszą kostkę. Imbir i czosnek również poszatkuj jak najdrobniej. Na patelni rozgrzej olej, dodaj czosnek, imbir i pieczarki i smaż na jak największym ogniu przez 5-7 min. Wszystko przełóż do miski. Posiekaj bardzo drobno dymkę, dodaj do pieczarek razem z sosem sojowym i szczyptą pieprzu. Wymieszaj.

Nadzienie 3 - usuń skórę i ewentualne ości z upieczonego łososia. Widelcem rozgnieć go na jak najdrobniejsze kawałki. Dodaj majonez, wasabi i sos sojowy. Wymieszaj.

Przygotuj miseczkę średnicy max 6cm. Z folii spożywczej wytnij kwadrat około 20 na 20cm. Płatki nori pokrój na 2-3cm paski.

Połóż folię na dnie miseczki i posyp solą. Ułóż warstwę ryżu (około 0,5cm). Na środek ryżu nałóż warstwę nadzienia i przykryj kolejną 0,5cm warstwą ryżu. Posyp solą.

Zbierz brzegi folii, tak, żeby powstała kula ryżowa. Ściśnij folię jak najmocniej można, ale, żeby nie wypłynął farsz.

Wyjmij kulę z folii, rozpłaszcz ją lekko dłonią, na środku zawiń w pasek z nori i gotowe!

Komentarze

Popularne posty