Ziemniaczana pizza po francusku, włosku i młocińsku

Łukasz uwielbia pizzę. Tylko jak tu zrobić dobrą bezglutenową? Mam już opracowaną pizzę kalafiorową, ale ona nieidealnie kopiuje efekt prawdziwej pizzy w paszczy. Tym razem postanowiłam wziąć na warsztat ziemniaki. I wyszło GENIALNIE!
Ciasto:
1 kg ugotowanych ziemniaków
25 dag skrobi ziemniaczanej
10 dag mąki gryczanej
1 jajko
garść świeżej bazylii
garść świeżego tymianku lub oregano
sól
Wierzch klasyczny włoski:
10 pieczarek
15 dag mozarelli
3 pomidory
1 ząbek czosnku
garść świeżej bazylii
garść świeżego oregano
1/3 ostrej papryczki
Wierzch klasyczny alzacki:
1 duża gruszka
15 dag niebieskiego sera (może być gorgonzola, danish blue albo inny niebieski ser)
10 dag śmietany 18%
4 plasterki marynowanego jalapeno (opcjonalnie)
Wierzch włosko-francuski:
1/2 dużej cukrowej cebuli
1 duża czerwona papryka
1/2 ostrej papryczki
1 łyżka oleju ryżowego lub oliwy
20 czarnych oliwek
15 dag miękkiego koziego sera (typu twarożek)
10 dag śmietany 18%
pieprz
Wierzch młociński:
5 pieczarek
5 suszonych pomidorów w zalewie
10 dag pesto (może być z bazylii ale też świetnie pasuje z rzodkiewki)
15 dag miękkiego koziego sera (typu twarożek)
10 dag śmietany 18%
pieprz
Ciasto:
Ziemniaki ugotuj i ugnieć na jak najgładszą masę. Zostaw do przestygnięcia.
Piekarnik rozgrzej do 250 stopni.
Do ziemniaków dodaj obie mąki, jajko, zioła i sól i ugnieć na gładkie ciasto.
Z powstałego ciasta uformuj okrągłe jak najcieńsze placki. Ja mam na to dwie techniki - albo ugniatam spody na spodach tortownic, albo na blacie formuję mniejsze placki i przenoszę na posmarowane tłuszczem blachy (lub na papier do pieczenia).
Piecz około 30 minut, tak, żeby placki porządnie wyschły i się zarumieniły (trochę jak podpłomyki).
Wierzch klasyczny włoski:
Pomidory natnij krzyżowo na "dupce", włóż do wrzątku na 3 minuty i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę, wrzuć do garnka, dodaj wyciśnięty czosnek, poszatkowaną drobno ostrą paprykę i poszatkowane zioła. Dopraw solą i pieprzem.
Zagotuj i gotuj tak długo aż woda z pomidorów zredukuje się mniej więcej do połowy a sosowi będzie, jeżeli chodzi o konsystencję, bliżej do kechupu.
Pokrój pieczarki na plastry.
Upieczony spód posmaruj sosem pomidorowym, posyp serem i na wierz połóż pieczarki.
Zapiekaj jeszcze przez 10 minut.
Wierzch klasyczny alzacki:
Gruszkę obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w plastry.
Ser pokrój w kostkę 1x1 cm lub pokrusz.
Plastry papryczek jalapeno przekrój na ćwiartki.
Spód pizzy posmaruj śmietaną i oprósz pieprzem.
Na śmietanie równo rozsyp ser.
Wszystko przykryj plastrami gruszki a na wierzchu posyp kawałkami jalapeno.
Zapiekaj 10 minut.
Wierzch włosko-francuski:
Cebulę pokrój na cienkie plastry. Paprykę potnij na paski grubości kilku milimetrów i długości około 2 cm. Ostrą papryczkę poszatkuj jak najdrobniej.
Rozgrzej olej na patelni, wrzuć cebulę i podsmaż około 3 minuty, żeby zaczęła mięknąć. Dodaj obie papryki z smaż na małym ogniu przez około 10 minut.
Oliwki przekrój na pół.
Spód pizzy posmaruj śmietaną i oprósz pieprzem.
Na śmietanie równo rozsyp pokruszony ser kozi.
Wszystko przykryj podsmażoną papryką z cebulą i posyp pokrojonymi oliwkami.
Zapiekaj 10 minut.
Wierzch młociński:
Pieczarki pokrój na plastry. Suszone pomidory potnij na paski.
Spód pizzy posmaruj śmietaną i oprósz pieprzem.
Na śmietanie równo rozsyp pokruszony ser kozi. Na wierch nałóż pesto (w mini-grudkach) i suszone pomidory. Wszystko przykryj pieczarkami.
Zapiekaj 10 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz