Ziemniaczana pizza po francusku, włosku i młocińsku


Łukasz uwielbia pizzę. Tylko jak tu zrobić dobrą bezglutenową? Mam już opracowaną pizzę kalafiorową, ale ona nieidealnie kopiuje efekt prawdziwej pizzy w paszczy. Tym razem postanowiłam wziąć na warsztat ziemniaki. I wyszło GENIALNIE!

Ciasto:
1 kg ugotowanych ziemniaków
25 dag skrobi ziemniaczanej
10 dag mąki gryczanej
1 jajko
garść świeżej bazylii
garść świeżego tymianku lub oregano
sól

Wierzch klasyczny włoski:
10 pieczarek
15 dag mozarelli
3 pomidory
1 ząbek czosnku
garść świeżej bazylii
garść świeżego oregano
1/3 ostrej papryczki

Wierzch klasyczny alzacki:
1 duża gruszka
15 dag niebieskiego sera (może być gorgonzola, danish blue albo inny niebieski ser)
10 dag śmietany 18%
4 plasterki marynowanego jalapeno (opcjonalnie)

Wierzch włosko-francuski:
1/2 dużej cukrowej cebuli
1 duża czerwona papryka
1/2 ostrej papryczki
1 łyżka oleju ryżowego lub oliwy
20 czarnych oliwek
15 dag miękkiego koziego sera (typu twarożek)
10 dag śmietany 18%
pieprz

Wierzch młociński:
5 pieczarek
5 suszonych pomidorów w zalewie
10 dag pesto (może być z bazylii ale też świetnie pasuje z rzodkiewki)
15 dag miękkiego koziego sera (typu twarożek)
10 dag śmietany 18%
pieprz

Ciasto: 
Ziemniaki ugotuj i ugnieć na jak najgładszą masę. Zostaw do przestygnięcia.

Piekarnik rozgrzej do 250 stopni.

Do ziemniaków dodaj obie mąki, jajko, zioła i sól i ugnieć na gładkie ciasto.

Z powstałego ciasta uformuj okrągłe jak najcieńsze placki. Ja mam na to dwie techniki - albo ugniatam spody na spodach tortownic, albo na blacie formuję mniejsze placki i przenoszę na posmarowane tłuszczem blachy (lub na papier do pieczenia).

Piecz około 30 minut, tak, żeby placki porządnie wyschły i się zarumieniły (trochę jak podpłomyki).

Wierzch klasyczny włoski:
Pomidory natnij krzyżowo na "dupce", włóż do wrzątku na 3 minuty i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę, wrzuć do garnka, dodaj wyciśnięty czosnek, poszatkowaną drobno ostrą paprykę i poszatkowane zioła. Dopraw solą i pieprzem.

Zagotuj i gotuj tak długo aż woda z pomidorów zredukuje się mniej więcej do połowy a sosowi będzie, jeżeli chodzi o konsystencję, bliżej do kechupu.

Pokrój pieczarki na plastry.

Upieczony spód posmaruj sosem pomidorowym, posyp serem i na wierz połóż pieczarki.

Zapiekaj jeszcze przez 10 minut.

Wierzch klasyczny alzacki:
Gruszkę obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w plastry.

Ser pokrój w kostkę 1x1 cm lub pokrusz.

Plastry papryczek jalapeno przekrój na ćwiartki.

Spód pizzy posmaruj śmietaną i oprósz pieprzem.

Na śmietanie równo rozsyp ser.

Wszystko przykryj plastrami gruszki a na wierzchu posyp kawałkami jalapeno.

Zapiekaj 10 minut.


Wierzch włosko-francuski:
Cebulę pokrój na cienkie plastry. Paprykę potnij na paski grubości kilku milimetrów i długości około 2 cm. Ostrą papryczkę poszatkuj jak najdrobniej.

Rozgrzej olej na patelni, wrzuć cebulę i podsmaż około 3 minuty, żeby zaczęła mięknąć. Dodaj obie papryki z smaż na małym ogniu przez około 10 minut.

Oliwki przekrój na pół.

Spód pizzy posmaruj śmietaną i oprósz pieprzem.

Na śmietanie równo rozsyp pokruszony ser kozi.

Wszystko przykryj podsmażoną papryką z cebulą i posyp pokrojonymi oliwkami.

Zapiekaj 10 minut.


 Wierzch młociński:
 Pieczarki pokrój na plastry. Suszone pomidory potnij na paski.

Spód pizzy posmaruj śmietaną i oprósz pieprzem.

Na śmietanie równo rozsyp pokruszony ser kozi. Na wierch nałóż pesto (w mini-grudkach) i suszone pomidory. Wszystko przykryj pieczarkami.

Zapiekaj 10 minut.

Komentarze

Popularne posty