Sałatka marokańska z kaszą jaglaną i kozim serem
Jeszcze w Holandii Łukasz wygrał konkurs kucharski moim śledziem pod pierzynką. Dla Holendrów ziemniaki z burakiem i rybą to z jednej strony smak egzotyczny, a z drugiej znajomy, bo przecież śledzie zjadają na tony. Nagrodą byłą książka kucharska. Wybrałam sobie marokańską, bo mało o tej kuchni wiedziałam. I przyznam, że się nie zawiodłam. Ten przepis dostosowałam do wymogów bezglutenowych i działa równie świetnie.
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 1/2 szklanki kaszy jaglanej dobrze opłukanej, żeby straciła goryczkę (lub kaszy kuskus jeśli może być gluten)
3 szklanki wywaru warzywnego
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki cynamonu
1 puszka cieciorki (lub 30 dag ugotowanej)
15 dag miękkiego sera koziego
2 czerwone papryki upieczone
cytryna
1 duża garść pokrojonej mięty
1 duża garść pokrojonej pietruszki lub kolendry
sól i pieprz
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Papryki przekrój na ćwiartki, wyrzuć nasiona, połóż na papierze do pieczenia, pokrop oliwą i piecz aż skórka będzie spalona. Wyjmij paprykę, przełóż do plastikowej torebki i pozwól się jej zaparzyć. W ten sposób będzie można łatwo zdjąć z niej skórkę. Poczekaj aż ostygnie.
Cebulę pokrój, wrzuć do garnka (w nim będzie się gotować kasza jaglana) i podsmażaj na oleju aż zmięknie.
Pokrój czosnek i dodaj do podsmażonej cebuli. Dodaj też kurkumę i cynamon i podsmażaj razem przez 30 sekund.
Dodaj kaszę jaglaną i wywar i gotuj aż wywar wsiąknie a kasza stanie się sypka. Przełóż kaszę do miski i poczekaj aż wystygnie. Wyciśnij do niej sok z cytryny i dodaj soli i pieprzu do smaku.
W międzyczasie posiekaj zioła, obierz i pokrój paprykę oraz odcedź cieciorkę. Dodaj wszystko do wystygłej kaszy i wmieszaj. Pokrusz kozi ser, wymieszaj i gotowe.
Komentarze
Prześlij komentarz