Zupa z ciecierzycy i pora
Ulubiona zupa mojej mamy, która pewnie mogłaby ją jeść na okrągło. Idealna na jesień i zimę, choć i w chłodniejszy letni dzień też się nieźle sprawdza.
20 dag suchej ciecierzycy (namoczonej i ugotowanej) lub puszka cieciorki
1 duży ziemniak pokrojony w kostkę
2 duże pory pokrojone w plasterki
2 ząbki czosnku posiekanego w plasterki
4 łyżki startego parmezanu lub cheddara
1 litr bulionu warzywnego
1 łyżka oliwy
sól (lub sos sojowy) i pieprz
Do garnka wlej oliwę, wrzuć czosnek i podgrzej, tak, żeby wydobyć aromat. Dodaj pory i smaż przez około 10 min aż staną się miękkie i słodkie.
Dodaj ciecierzycę i ziemniaka, zalej bulionem, dopraw solą i pieprzem i gotuj przez 15 min. Jeśli będzie za gęsta, dodaj więcej bulionu.
Połowę zupy zblenduj w malakserze na krem (ja blenduję bezpośrednio w garnku i wychodzi super). Wymieszaj z pozostałą częścią zupy i podawaj posypaną serem.
Komentarze
Prześlij komentarz