Torta caprese

 
30 dag gorzkiej czekolady
30 dag migdałów
20 dag masła
30 dag cukru
6 jajek
kieliszek likieru
szczypta soli
1/2 łyżeczki chili w proszku
cukier puder do posypania

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Pokrusz migdały na super drobne kawałki (można do zrobić malakserem albo zgniatając je wałkiem)

Rozpuść czekoladę z wodnej kąpieli. Weź dwa garnki - mniejszy i większy. Do większego wlej 1/4 - 1/3 wody. W drugim pokrusz czekoladę. Zagotuj wodę, wstaw mniejszy garnuszek do większego i mieszaj czekoladę aż się całkiem rozpuści.

Ubij żółtka z cukrem. Dodaj partiami miękkie masło, następnie dodaj czekoladę. Wmieszaj rozdrobnione migdały, sól oraz likier.

Ubij białka na sztywno i dodaj do masy delikatnie mieszając, żeby nie rozbić piany.

Posmaruj formę masłem i oprósz dmuchanym amarantusem. Wlej masę i wstaw do nagrzanego piekarnika na 45 minut.

Oprósz cukrem pudrem i podawaj. Jest przepyszne!

Komentarze

Popularne posty