Torta caprese

30 dag gorzkiej czekolady
30 dag migdałów
20 dag masła
30 dag cukru
6 jajek
kieliszek likieru
szczypta soli
1/2 łyżeczki chili w proszku
cukier puder do posypania
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Pokrusz migdały na super drobne kawałki (można do zrobić malakserem albo zgniatając je wałkiem)
Rozpuść czekoladę z wodnej kąpieli. Weź dwa garnki - mniejszy i większy. Do większego wlej 1/4 - 1/3 wody. W drugim pokrusz czekoladę. Zagotuj wodę, wstaw mniejszy garnuszek do większego i mieszaj czekoladę aż się całkiem rozpuści.
Ubij żółtka z cukrem. Dodaj partiami miękkie masło, następnie dodaj czekoladę. Wmieszaj rozdrobnione migdały, sól oraz likier.
Ubij białka na sztywno i dodaj do masy delikatnie mieszając, żeby nie rozbić piany.
Posmaruj formę masłem i oprósz dmuchanym amarantusem. Wlej masę i wstaw do nagrzanego piekarnika na 45 minut.
Oprósz cukrem pudrem i podawaj. Jest przepyszne!
Komentarze
Prześlij komentarz