Adżika



Jeśli marzysz o domowym sosie do dań meksykańskich, to jest idealny przepis dla ciebie!

3 kg pomidorów (ze skórką)
1/2 kg marchwi (wrzucam ze skórką tylko porządnie wyszorowane)
1/2 kg jabłek antonówek (też ze skórką tylko pozbawione ogryzka)
1/2 kg czerwonej słodkiej papryki
1/2 kg cebuli
6 główek czosnku
10 ostrych papryczek (ja dodaję jalapeno lub wręcz habanero ale jeśli wolisz mniejsze palenie w gębie sugerowałabym ostre papryczki chili)
1/2 szklanki cukru
2 łyżki soli
1 szklanka oleju (najczęściej używam oleju ryżowego)

Wszystko pokrój w grubą kostkę i wrzuć do dużego garnka. Podlej trochę wodą (mniej więcej 2/3 szklanki), dodaj cukier i sól.

Duś na małym ogniu przez 3 godziny. Na 15 minut przed końcem gotowania dodaj szklankę oleju.

Wystudź i zmiksuj na gładką masę. Podgrzej, wlej do słoików i po ostudzeniu zawekuj raz jeszcze (na wszelki wypadek). Do garnka wlej wody na 1/4 głębokości. Wstaw słoiki, tak, żeby się nie dotykały. Gotuj przez 20 min. Po wyjęciu postaw na nakrętce aż ostygną.

Jeżeli zauważysz, że któryś słoik cieknie to pewnie oznacza, że nakrętka jest nieszczelna. Zmień ją i zawekuj słoik raz jeszcze.

Komentarze

Popularne posty