Farinata z pesto z suszonych pomidorów

Spróbowaliśmy farinaty w Meksyku i zakochaliśmy się z buta. Zwykle przepisy mówią o tym, żeby ją piec w formie raczej cienkich placków, ale nasza jest mięsista i grubiutka.
Ciasto:
- 200 g mąki z ciecierzycy
- 1/2 łyżeczki soli
- 600 ml letniej wody
- 2 łyżki oliwy
Pesto z suszonych pomidorów:
- 10 suszonych pomidorów z oleju
- ząbek czosnku
- 40 g pestek słonecznika lub dyni
- 20 g parmezanu
- 1/2 łyżeczki chilli w płatkach lub 1/2 świeżej papryczki chili
- 4 łyżki oleju po suszonych pomidorach
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli
- rukola lub roszponka
W malakserze zmiksuj suszone pomidory, czosnek, pestki słonecznika, starty parmezan, chili, sól i oliwę. W razie potrzeby dodaj więcej oliwy lub odrobinę wody.
Piekarnik rozgrzej do 220 stopni C. Umieść w nim patelnię lub metalową formę do tarty i poczekaj aż się nagrzeje.
Z ciasta usuń pianę. Wyjmij nagrzaną patelnię (pamiętaj o rękawiczkach). Wlej oliwę, tak aby pokryła dno patelni, a następnie 3 - 4 chochelki ciasta (zależnie od rozmiaru formy). Z przepisu wychodzi 1 placek o średnicy ok. 30 cm lub 3 o średnicy ok 20 cm. Wstaw z powrotem do piekarnika i piecz przez ok 20 minut.
Gdy farinata będzie już ścięta i lekko przyrumieniona na wierzchu, wyjmij ją i posmaruj pesto z suszonych pomidorów. Zapiekaj jeszcze przez 5 minut.
Farinatę wyjmij z piekarnika. Podawaj gorącą lub zimną, posypaną rukolą lub roszponką.
Komentarze
Prześlij komentarz