Farinata z pesto z suszonych pomidorów

 
Spróbowaliśmy farinaty w Meksyku i zakochaliśmy się z buta. Zwykle przepisy mówią o tym, żeby ją piec w formie raczej cienkich placków, ale nasza jest mięsista i grubiutka.
Ciasto:
  • 200 g mąki z ciecierzycy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 600 ml letniej wody
  • 2 łyżki oliwy
Pesto z suszonych pomidorów:
  • 10 suszonych pomidorów z oleju
  • ząbek czosnku
  • 40 g pestek słonecznika lub dyni
  • 20 g parmezanu
  • 1/2 łyżeczki chilli w płatkach lub 1/2 świeżej papryczki chili
  • 4 łyżki oleju po suszonych pomidorach
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • rukola lub roszponka
Zmiksuj wszystkie składniki ciasta. Gotowe ciasto jest lejące i nie ma grudek. Przykryj miskę i odstaw na co najmniej godzinę, a jeśli masz czas, nawet dłużej (według tradycji 6-10 godzin).

W malakserze zmiksuj suszone pomidory, czosnek, pestki słonecznika, starty parmezan, chili, sól i oliwę. W razie potrzeby dodaj więcej oliwy lub odrobinę wody.

Piekarnik rozgrzej do 220 stopni C. Umieść w nim patelnię lub metalową formę do tarty i poczekaj aż się nagrzeje.

Z ciasta usuń pianę. Wyjmij nagrzaną patelnię (pamiętaj o rękawiczkach). Wlej oliwę, tak aby pokryła dno patelni, a następnie 3 - 4 chochelki ciasta (zależnie od rozmiaru formy). Z przepisu wychodzi 1 placek o średnicy ok. 30 cm lub 3 o średnicy ok 20 cm.  Wstaw z powrotem do piekarnika i piecz przez ok 20 minut. 

Gdy farinata będzie już ścięta i lekko przyrumieniona na wierzchu, wyjmij ją i posmaruj pesto z suszonych pomidorów. Zapiekaj jeszcze przez 5 minut.

Farinatę wyjmij z piekarnika. Podawaj gorącą lub zimną, posypaną rukolą lub roszponką.

Komentarze

Popularne posty