Zupa meksykańska

Składniki:
puszka czerwonej fasoli
puszka kukurydzy
10 dag pieczarek
3 pomidory
sos adżika
rosół warzywny lub kostka rosołowa
avokado
czerwona papryka
świeża kolendra albo Pietruszka
opcjonalnie: chipsy kukurydziane, świeża papryczka chili lub tabasco

Przygotowanie:
Do garnka wrzucić fasolę, kukurydzę,  pokrojone pieczarki oraz pokrojoną papryczkę chili. Wlać słoik sosu adżika, wodę i rosół (1 słoik starcza na mniej więcej 3 l zupy). Zagotować i gotować przez 10 min. Pomidory obrać ze skóry i pokroić w kostkę.  Po 10 minutach dorzucić je do zupy i gotować jeszcze 5 minut.


Pokroić czerwoną paprykę i avokaco w paski, posiekać kolendrę i włożyć do talerza. Zalać ugotowaną zupą. Alternatywnie dosypać garść chipsów kukurydzianych.

Komentarze

Popularne posty