Pesto ze szpinakiem, liśćmi rzodkiewki lub botwinki



Ten przepis "ukradłam" z warsztatów wegetariańskich cookup.pl.
Dziś często go robię z liśćmi rzodkiewki lub z liśćmi botwiny - obie wersje są po prostu fantastyczne

1/2 paczki świeżego szpinaku lub liście odcięte z pęczka rzodkiewki lub botwinki (umyte)
2/3 szklanki migdałów lub dynii podprażonych na patelni
1 łyżka sosu sojowego
ząbek czosnku
6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka kozieradki
szczypta soli i pieprzu

Do pojemnika do miksowania wrzuć zielone liście, potem migdały lub peski.

Wlej 6 - 8 łyżek oliwy i chwilę poczekaj.

Dodaj czosnek, kozieradkę, pieprz, sól i sos sojowy.

Zblenduj i odstaw na dwie godziny do przegryzienia. Podawaj z chlebem lub z makaronem.

Komentarze

Popularne posty