Pesto ze szpinakiem, liśćmi rzodkiewki lub botwinki
Ten przepis "ukradłam" z warsztatów wegetariańskich cookup.pl.
Dziś często go robię z liśćmi rzodkiewki lub z liśćmi botwiny - obie wersje są po prostu fantastyczne
1/2 paczki świeżego szpinaku lub liście odcięte z pęczka rzodkiewki lub botwinki (umyte)
2/3 szklanki migdałów lub dynii podprażonych na patelni
1 łyżka sosu sojowego
ząbek czosnku
6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka kozieradki
szczypta soli i pieprzu
Do pojemnika do miksowania wrzuć zielone liście, potem migdały lub peski.
Wlej 6 - 8 łyżek oliwy i chwilę poczekaj.
Dodaj czosnek, kozieradkę, pieprz, sól i sos sojowy.
Zblenduj i odstaw na dwie godziny do przegryzienia. Podawaj z chlebem lub z makaronem.
Komentarze
Prześlij komentarz