Panna cotta z żurawiną
SKŁADNIKI:
25 ml słodkiej śmietany
30 ml jogurtu greckiego
2 opakowania cukru waniliowego
2 płaty żelatyny
10 dag świeżych żurawin (można też użyć arbuza: bez gotowania:)
80 g cukru
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
1. Namoczyć żelatynę w zinmej wodzie przez 5 minut.
2.Zagotować 50 g cukru z odrobiną wody i dodać żurawiny. Gotować prze około 5 minut mieszając.
3. Zagotować śmietanę z cukrem waniliowym i resztą cukru.
4. Odcedzić żelatynę, dodać do gotującej się śmietany i mieszać aż cała żelatyna się rozpuści.
5. Dodać jogurt i wymieszać.
6. Na dno foremek położyć po dużej łyżce żurawin (alternatywnie świeżego arbuza pokrojonego w drobną kostkę), na to wlać sos śmietanowo-jogurtowy. Wstawić do lodówki na około 4 godziny.
7. Przed podaniem zagrzać żurawiny i polać nimi gotowy deser (alternatywnie posypać go świeżym arbuzem pokrojonym w drobną kostkę).
25 ml słodkiej śmietany
30 ml jogurtu greckiego
2 opakowania cukru waniliowego
2 płaty żelatyny
10 dag świeżych żurawin (można też użyć arbuza: bez gotowania:)
80 g cukru
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
1. Namoczyć żelatynę w zinmej wodzie przez 5 minut.
2.Zagotować 50 g cukru z odrobiną wody i dodać żurawiny. Gotować prze około 5 minut mieszając.
3. Zagotować śmietanę z cukrem waniliowym i resztą cukru.
4. Odcedzić żelatynę, dodać do gotującej się śmietany i mieszać aż cała żelatyna się rozpuści.
5. Dodać jogurt i wymieszać.
6. Na dno foremek położyć po dużej łyżce żurawin (alternatywnie świeżego arbuza pokrojonego w drobną kostkę), na to wlać sos śmietanowo-jogurtowy. Wstawić do lodówki na około 4 godziny.
7. Przed podaniem zagrzać żurawiny i polać nimi gotowy deser (alternatywnie posypać go świeżym arbuzem pokrojonym w drobną kostkę).
Komentarze
Prześlij komentarz