Penne z zielonymi warzywami



30 dag makaronu penne
1 posiekana cebula
20 dag groszku w strączkach
20 dag mrożonego zielonego groszku
1 cytryna
3 jajka
200 ml kwaśnej śmietany
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanej bazylii


1. Wstawić wodę na makaron i go ugotować.

2. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, podsmażyć aż zmięknie.

3. Dorzucić strączki i groszek, dolać 75 ml wody i dusić prze około 5 minut.

4.Wycisnąć sok z cytryny, zmieszać 2 łyżki soku z jajkami, śmietaną solą i pieprzem. Na końcu dorzucić szczypiorek.

5. Do masy śmietanowo-jajecznej dodać dwie łyżki wody, w której gotuje się makaron.

6. Makaron odcedzić, zmieszać z sosem i warzywami. Przełożyć na talerze, posypać bazylią i podawać.

Komentarze

Popularne posty