Ciasto filo z fetą po turecku
opakowanie zamrożonego ciasta filo
30 dag świeżego szpinaku
20 dag fety
1 opakowanie świeżej kolendry
szczypta pieprzu cayenne
1 jajko
1 łyżka sezamu
1 łyżeczka papryki
Rozgrzać piekarnik do 180-u stopni.
Szpinak wrzucić na 2 minuty do gotującej wody. Odlać i dobrze odcisnąć.
Fetę zmiksować z kolendrą. Oddzielnie zmiksować szpinak.Dodać do niego pieprz cayenne.
Ciasto filo podzielić na pół. Na dolnej warstwie ułożyć fetę (nie musi być równo, bo feta się w trakcie pieczenia rozpłynie). Na wierzch położyć szpinak.
Na wierzch ułożyć drugą warstwę ciasta. Wierzch posmarować rozbitym białkiem i posypać sezamem.
Tak zrobione ciasto jeszcze na surowo pokroić na kwadraty. Zapiekać 25 minut.
30 dag świeżego szpinaku
20 dag fety
1 opakowanie świeżej kolendry
szczypta pieprzu cayenne
1 jajko
1 łyżka sezamu
1 łyżeczka papryki
Rozgrzać piekarnik do 180-u stopni.
Szpinak wrzucić na 2 minuty do gotującej wody. Odlać i dobrze odcisnąć.
Fetę zmiksować z kolendrą. Oddzielnie zmiksować szpinak.Dodać do niego pieprz cayenne.
Ciasto filo podzielić na pół. Na dolnej warstwie ułożyć fetę (nie musi być równo, bo feta się w trakcie pieczenia rozpłynie). Na wierzch położyć szpinak.
Na wierzch ułożyć drugą warstwę ciasta. Wierzch posmarować rozbitym białkiem i posypać sezamem.
Tak zrobione ciasto jeszcze na surowo pokroić na kwadraty. Zapiekać 25 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz