Ziemniaki pieczone z czosnkiem

Składniki:

1/2 kg ziemniaków
2 łyżki smalcu ze skwarkami
10 ząbków czosnku (w łupinkach)
gałązka świeżego rozmarynu (opcjonalnie)
świeżo mielony pieprz i sól

Sposób przyrządzenia:

1. Rozgrzać piekarnik do 180-u stopni.

2. Ziemniaki obrać, pokroić na 4 do 8 kawałków (w zależności od rozmiaru ziemniaka).

3. Pokrojone ziemniaki zblanszować (podgotować we wrzącej wodzie przez około 5 minut), odcedzić w cedzaku i odparować w garnku.

4. Posmarować żaroodporne naczynie smalcem i wstawić do piekarnika na 5 minut, żeby smalec się stopił.

5. Wrzucić ziemniaki i czosnek w skórce, wymieszać ze smalcem.

6. Na wierzch położyć gałązkę świeżego rozmarynu.

7. Piec około 50 minut od czasu do czasu obracając, żeby ziemniaki się przyrumieniły i zmiękły.

8. Podawać z dowolnym mięskiem lub rybą.

Komentarze

Popularne posty