Ziemniaki pieczone z czosnkiem
Składniki:
1/2 kg ziemniaków2 łyżki smalcu ze skwarkami
10 ząbków czosnku (w łupinkach)
gałązka świeżego rozmarynu (opcjonalnie)
świeżo mielony pieprz i sól
Sposób przyrządzenia:
1. Rozgrzać piekarnik do 180-u stopni.2. Ziemniaki obrać, pokroić na 4 do 8 kawałków (w zależności od rozmiaru ziemniaka).
3. Pokrojone ziemniaki zblanszować (podgotować we wrzącej wodzie przez około 5 minut), odcedzić w cedzaku i odparować w garnku.
4. Posmarować żaroodporne naczynie smalcem i wstawić do piekarnika na 5 minut, żeby smalec się stopił.
5. Wrzucić ziemniaki i czosnek w skórce, wymieszać ze smalcem.
6. Na wierzch położyć gałązkę świeżego rozmarynu.
7. Piec około 50 minut od czasu do czasu obracając, żeby ziemniaki się przyrumieniły i zmiękły.
8. Podawać z dowolnym mięskiem lub rybą.
Komentarze
Prześlij komentarz