Zapiekanka makaronowa z pesto
Składniki:
1 opakowanie makaronu spaghetti1 słoik zielonego pesto
5 świeżych pomidorów
10 suszonych pomidorów
15 dag startego sera mozarella (może być też dowolny młody ser żółty, jak gouda)
świeża bazylia
świeżo zmielony pieprz i sól morska
Sposób przyrządzenia:
1. Ugotować makaron al dente.2. Piekarnik rozgrzać do 180-u stopni.
3.Gorący makaron dobrze wymieszać z pesto i przełożyć do żaroodpornego naczynia.
4. Pokroic świeże pomidory w ósemki i ułożyć je na makaronie, tak, żeby pokryły całą powierzchnię.
5. Suszone pomidory i bazylię drobno pokroić i rozsypać je na wierzchu.
6. Wszystko przyprawić świeżym pieprzem i solą i posypać tartym żółtym serem.
7. Zapiekankę przykryć, włożyć do piekarnika i zapiekać przez 40 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz