Zapiekanka makaronowa z pesto

Składniki:

1 opakowanie makaronu spaghetti
1 słoik zielonego pesto
5 świeżych pomidorów
10 suszonych pomidorów
15 dag startego sera mozarella (może być też dowolny młody ser żółty, jak gouda)
świeża bazylia
świeżo zmielony pieprz i sól morska

Sposób przyrządzenia:

1. Ugotować makaron al dente.

2. Piekarnik rozgrzać do 180-u stopni. 

3.Gorący makaron dobrze wymieszać z pesto i przełożyć do żaroodpornego naczynia.

4. Pokroic świeże pomidory w ósemki i ułożyć je na makaronie, tak, żeby pokryły całą powierzchnię.

5. Suszone pomidory i bazylię drobno pokroić i rozsypać je na wierzchu.

6. Wszystko przyprawić świeżym pieprzem i solą i posypać tartym żółtym serem.

7. Zapiekankę przykryć, włożyć do piekarnika i zapiekać przez 40 minut.

Komentarze

Popularne posty