Truskawki z pieprzem
Składniki:
1/2 kilo truskawek50 gram masła
2 łyżki cukru
1/2 filiżanki likieru truskawkowego albo waniliowego
świeżo zmielony czarny pieprz
lody pistacjowe
kilka listków mięty
Sposób przyrządzenia:
1. Obrać truskawki z szypułek i dobrze opłukać. Duże truskawki przekroić na pół.2. Na patelni rozpuścić masło wymieszane z cukrem na jak najmniejszym ogniu.
3. Dorzucić truskawki i dolać likier. Trzymać na wolnym ogniu tak długo, aż wszystko będzie gorące.
4. Przełożyć truskawki z sosem do salaterek, posypać pieprzem, dołożyć lody i kilka listków mięty. (zamiast lodów pistacjowych, można też użyć waniliowych, ale lody pistacjowe pasują zdecydowanie najlepiej).
Komentarze
Prześlij komentarz