Truskawki z pieprzem

Składniki:

1/2 kilo truskawek
50 gram masła
2 łyżki cukru
1/2 filiżanki likieru truskawkowego albo waniliowego
świeżo zmielony czarny pieprz
lody pistacjowe
kilka listków mięty

Sposób przyrządzenia:

1. Obrać truskawki z szypułek i dobrze opłukać. Duże truskawki przekroić na pół.

2. Na patelni rozpuścić masło wymieszane z cukrem na jak najmniejszym ogniu.

3. Dorzucić truskawki i dolać likier. Trzymać na wolnym ogniu tak długo, aż wszystko będzie gorące.

4. Przełożyć truskawki z sosem do salaterek, posypać pieprzem, dołożyć lody i kilka listków mięty. (zamiast lodów pistacjowych, można też użyć waniliowych, ale lody pistacjowe pasują zdecydowanie najlepiej).

Komentarze

Popularne posty