Słodkie ziemniaki z porami i gorgonzolą

4 duże słodkie ziemniaki (te czerwone)2 duże pory
10 dag sera gozgonzola
oliwa z oliwek
masło
świeżo zmielony pieprz i sól

1. Rozgrzać piekarnik to 180 stopni.

2. Umyć ziemniaki (nie obierać), posmarować po wierzchu oliwa, ułożyć na blasze, posypać solą i piec przez około godzinę, aż będą po nakłuciu widelcem miękkie.

3. W międzyczasie pokroić pory w plasterki. Rozpuścić na patelni trochę masła i smażyć pokrojone pory przez kilka minut (aż będą miękkie i zaczną się rumienić).

4. Przekroić upieczone ziemniaki na pół (wzdłuż!). Ułożyć na blasze.

5. Na wierzch położyć pory, posypać pieprzem i solą.

6. Pory na ziemniakach przykryć plastrami gorgonzoli.

7. Piec przez około 10 minut (aż ser się porządnie stopi) i od razu podawać.

Komentarze

Popularne posty