Mini tarta z kozim serem
Składniki:
4 plastry mrożonego ciasta francuskiego20 dag miękkiego koziego sera (może być mieszanka różnych kozich serów, byle były miękkie)
4 plasterki cienko pokrojonego bekonu
4 szalotki
1 łyżka masla
1/2 łyżeczki cukru
100 ml kwaśnej śmietany
1 jajko
sól, pieprz (opcjonalnie szczypiorek)
Sposób przyrządzenia:
1. Rozmrozić ciasto. Rozgrzać piekarnik do 180-u stopni.2. Szalotki drobno pokroić, zeszklić na maśle razem z cukrem.
3. Cztery małe okrągłe foremki wysmarować masłem, położyć po plastrze ciasta, na nim po plastrze bekonu.
4. Jajko wymieszać ze śmietaną na jednolotą masę.
5. Dodać pokruszony ser kozi, zeszklone szalotki, sól, pieprz i ewentualnie drobno posiekany szczypiorek. Wymieszać.
6. Powstałą masę rozlać do foremek, wstawić do nagrzanego piekarnika.
7. Piec przez okolo 30 minut.
8. Można podawać w foremkach, można też upieczone tarty wyjąć i położyc na liściach rukoli polanych malinowym octem balsamicznym.
Komentarze
Prześlij komentarz