Cantuccini

Składniki:

300 gr mąki pszennej
180 gr cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 całe jajko i 1 żółtko
szczypta soli
120 gr migdałów (pokrojonych, ale nie za drobno) -> mogą być zarówno łuskane jak i nie łuskane

Sposób przyrządzenia:

1. Rozgrzać piekarnik do 180-u  stopni.

2. Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, jajka i sól.

3. Zagnieść ciasto (nie panikować, bo będzie się bardzo lepić, to normalne).

4. Do tej masy wsypać migdały i wgnieść je w ciasto.

5. Ciasto podzielić na części, z których należy utworzyć wałki o średnicy 2.5 cm (czyli nie za szerokie, bo ciasto będzie rosło). Ca?y czas podsypywać mąką, aby zapobiec klejeniu się.

6. Wałki ułożyć na blaszce i wsadzić do piekarnika na ok 20 min. (wałki przed włożeniem do piekarnika można wysmarować rozbełtanym jajkiem, aby uzyskać ładniejszy brązowy kolor po upieczeniu)

7. Kiedy wałki ciasta po 20 min w piekarniku lekko zbrązowieją, wyjąć blaszkę, przygotować deskę do krojenia i nóż, po czym ciepłe wałki kroić pod skosem na paski ok 12 mm.

8. Pokrojone ciasteczka wsypać z powrotem na blaszkę i buch do piekarnika na następne 12 min, aby sobie stwardniały (podsuszyły się).

Komentarze

Popularne posty