Tarta z porami i serkiem mascarpone
Składniki:
25 dag mąki pszennej12 dag miękkiego masła
6 jaj
(alternatywnie może też być mrożone ciasto francuskie)
5 długich, cienkich porów
20 dag serka mascarpone
1/2 cytryny
20 dag sera roquefort (może też być inny zielony lub niebieski ser pleśniowy)
gałka muszkatołowa
świeżytymianek albo oregano
sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
1. Mąkę zmieszać z masłem, jeśli nie chce się wyrobić na gładką masę, można dodać łyżkę zimnej wody.2. Odstawić do lodówki na pół godziny.
3. Pory pokroić na dziesięciocentymetrowe kawałki a potem przekroić je wzdłuż.
4. Na patelni rozgrzać oliwę, położyć pory, doprawiać solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dusić pod przykryciem przez około 10 minut.
5. Rozgrzać piekarnik do 200-u stopni.
6. Ciastem obkleić spod i boki okrągłej formy (formę wcześniej posmarować masłem) i wstawić formę do piekarnika na około 10 minut.
7. Jajka wymieszać z serkiem mascarpone, pokruszonym serem roquefort, dużą szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem na jednolitą masę.
8. Formę wyjąć z piekarnika.
9. Na jej dno przelać masę serową, na wierzchu położyć pory (najlepiej na kształt rozgwiazdy, bo pory ciężko się kroją).
10. Wierzch posypać świeżo zmielonym pieprzem i listkami tymianku.
11. Zapiekać 40 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz