Sałatka z awokado

Składniki:

1/2 główki zielonej salaty (strzępiastej)
1/2 główki bordowej sałaty
2-3 awokado

Sos:
2 dymki
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka kaparów
4 łyżki oleju
4 lyzki octu sherry
1-2 łyżki wody
sol, pieprz
cukier
rzeżucha


Sposób przyrządzenia:

1. Awokado pokroić w plasterki (n.p. przy użyciu maszynki do krojenia jajek).

2. Sałatę porwać na strzępy.

3. Białą część dymki do ok. 15 cm posiekać, zielona część odrzucić.

4. Czosnek zgnieść.

5. Kapary posiekać.

6. Wszystkie składniki sosu dobrze wymieszać.

7. Na kręgu zielonej sałaty ułożyć ciut mniejszy krąg bordowej, na nim plasterki awokado. Wszystko polać sosem.

Komentarze

Popularne posty