Rogaliki z dżemem
Składniki:
40 dag mąki pszennej20 dag mąki kukurydzianej (można być tylko mąka pszenna)
25 dag masła
5 dag drożdży
2 jaja
1 białko
2 łyżki śmietany
cukier waniliowy
słoik dżemu
cukier kryształ do posypania
Sposób przyrządzenia:
1. Mąkę posiekać z masłem, dodać drożdże, jaja, śmietanę, cukier waniliowy.2. Wyrobić ciasto, po czym zawinąć je w lnianą ściereczkę i włożyć do dużego garnka z letnią wodą.
3. Gdy wypłynie (do około 2 godzin), wyjąć, rozwałkować na placek około 0,5 cm, pokroić na kwadraty o bokach około 12 cm.
4. Posmarować dżemem, zostawiając wokół margines ciasta szerokości 1 cm, zwinąć w rogaliki lub roladki.
5. Wierzch każdego posmarować białkiem i posypać cukrem.
6. Piec w temperaturze 190°C do chwili, aż rogaliki się zrumienią.
Komentarze
Prześlij komentarz