Risotto z suszonymi grzybami
Składniki:
25 g suszonych grzybów1 drobno posiekana cebula
1 zgnieciony czosnek
20 dag ryżu
sól i świeżo zmielony pieprz
oliwa z oliwek
Sposób przyrządzenia:
1. Włożyć grzyby do żaroodpornego naczynia, zalać trzema szklankami wrzątku i moczyć przez pół godziny.2. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
3. Wyjąć grzyby i je posiekać, zachować wywar.
4. Na oliwie podsmażyć cebulkę i czosnek, dodać ryż i smażyć wszystko jeszcze przez 2-3 minuty.
5. Wymieszać ryż z grzybami w naczyniu żaroodpornym, zalać wywarem z grzybów i doprawić solą i pieprzem.
6. Przykryć pokrywką albo folią aluminiową, wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut od czasu do czasu mieszając.
7. Risotto jest gotowe, kiedy ryż wchłonie całą wodę i stanie się miękki w smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz