Risotto z suszonymi grzybami

Składniki:

25 g suszonych grzybów
1 drobno posiekana cebula
1 zgnieciony czosnek
20 dag ryżu
sól i świeżo zmielony pieprz
oliwa z oliwek

Sposób przyrządzenia:

1. Włożyć grzyby do żaroodpornego naczynia, zalać trzema szklankami wrzątku i moczyć przez pół godziny.

2. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

3. Wyjąć grzyby i je posiekać, zachować wywar.

4. Na oliwie podsmażyć cebulkę i czosnek, dodać ryż i smażyć wszystko jeszcze przez 2-3 minuty.

5. Wymieszać ryż z grzybami w naczyniu żaroodpornym, zalać wywarem z grzybów i doprawić solą i pieprzem.

6. Przykryć pokrywką albo folią aluminiową, wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut od czasu do czasu mieszając.

7. Risotto jest gotowe, kiedy ryż wchłonie całą wodę i stanie się miękki w smaku.

Komentarze

Popularne posty