Pieczona cykoria z kozim serem i winogronami
Składniki:
3 kolby cykorii10 dag miękkiego koziego sera
10 dag ciemnych winogron bez pestek
oliwa
grubo zmielona sól
świeżo zmielony pieprz
bazylia
Sposób przyrządzenia:
1. Nagrzać piekarnik do około 180-u stopni.2. Cykorię przekroić wzdłuż na ćwiartki, wykroić głąba.
3. Na patelnię wlać oliwę, położyć cykorię (tak, żeby stworzyła jedną warstwę). Smażyć ją przez 4 - 5 minut na złocisto-brązowy kolor.
4. Ser kozi pokroić na 1-centymetrowe plastry, położyć na papierze do pieczenia i opiekać w piekarniku przez około 5 minut.
5. Zdjąć cykorię z patelni i ułożyć na talerzu w kształcie gwiazdy.
6. Na patelnię wrzucić winogrona i podsmażyć przez 2- 3 minuty.
7. Na wierzch cykorii położyć stopiony kozi ser, potem winogrona i wszystko posypać pokrojonymi listkami bazylii.
Komentarze
Prześlij komentarz