Pieczona cykoria z kozim serem i winogronami

Składniki:

3 kolby cykorii
10 dag miękkiego koziego sera
10 dag ciemnych winogron bez pestek
oliwa
grubo zmielona sól
świeżo zmielony pieprz
bazylia


Sposób przyrządzenia:

1. Nagrzać piekarnik do około 180-u  stopni.

2. Cykorię przekroić wzdłuż na ćwiartki, wykroić głąba.

3. Na patelnię wlać oliwę, położyć cykorię (tak, żeby stworzyła jedną warstwę). Smażyć ją przez 4 - 5 minut na złocisto-brązowy kolor.

4. Ser kozi pokroić na 1-centymetrowe plastry, położyć na papierze do pieczenia i opiekać w piekarniku przez około 5 minut.

5. Zdjąć cykorię z patelni i ułożyć na talerzu w kształcie gwiazdy.

6. Na patelnię wrzucić winogrona i podsmażyć przez 2- 3 minuty.

7. Na wierzch cykorii położyć stopiony kozi ser, potem winogrona i wszystko posypać pokrojonymi listkami bazylii.

Komentarze

Popularne posty