Papieskie macaroni

Składniki:

25 dag makaronu penne rigate
10 dag krewetek
1 młoda cukinia
20 gram suszonych grzybów
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
1 łyżka stołowa soku z cytryny
świeży koperek i pietruszka
świeżo zmielony pieprz

Sposób przyrządzenia:

1. Namoczyć grzyby, żeby zmiękły.

2. Przekroić cukinię wzdłuż i połówki pokroić w poprzek na cienkie kawałki.

3. Wrzucić do garnka grzyby, cukinię, wlać białe wino oraz sok z cytryny i dusić na wolnym ogniu przez 10 - 15 minut. Można dolać wody, jeśli okaże się, że sos za bardzo wyparował.

4. W międzyczasie zagotować makaron.

5. Na 5 minut przed dojściem makaronu dorzucić do sosu krewetki, koperek, pietruszkę i pieprz.

6. Polać ugotowany makaron sosem i od razu podawać.

Komentarze

Popularne posty