Papieskie macaroni
Składniki:
25 dag makaronu penne rigate10 dag krewetek
1 młoda cukinia
20 gram suszonych grzybów
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
1 łyżka stołowa soku z cytryny
świeży koperek i pietruszka
świeżo zmielony pieprz
Sposób przyrządzenia:
1. Namoczyć grzyby, żeby zmiękły.2. Przekroić cukinię wzdłuż i połówki pokroić w poprzek na cienkie kawałki.
3. Wrzucić do garnka grzyby, cukinię, wlać białe wino oraz sok z cytryny i dusić na wolnym ogniu przez 10 - 15 minut. Można dolać wody, jeśli okaże się, że sos za bardzo wyparował.
4. W międzyczasie zagotować makaron.
5. Na 5 minut przed dojściem makaronu dorzucić do sosu krewetki, koperek, pietruszkę i pieprz.
6. Polać ugotowany makaron sosem i od razu podawać.
Komentarze
Prześlij komentarz