Pączki

Ciasto:
10 dkg świeżych drożdży
1 l mleka
1,5 kg mąki
2 całe jaja
7 żółtek
1 cukier waniliowy
2 szklanki cukru
1 kostka masła
1 łyżeczka soli
pół szklanki spirytusu

Nadzienie z masy makowej:
1 szkl. maku
0,75 szklanki cukru
2 białka


Sposób przyrządzenia:

1. Drożdże rozprowadzić w półtorej szklanki ciepłego mleka, z dodatkiem 2 łyżek stołowych cukru oraz 3 łyżek stołowych mąki.

2. Gdy podwoją swoją objętość, przełożyć je do sporej wielkości naczynia (może być duża miska),

3. Dodać: ubite na kogel-mogel jaja z cukrem i cukrem waniliowym, pokrojone w cienkie paseczki miękkie masło, sól, cukier, mleko i mąkę.

4. Wszystko dokładnie wyrobić.

5. Gdy ciasto będzie odchodzić od ręki, wlać spirytus i ponownie wyrabiać, aż ciasto będzie ponownie odchodzić od ręki (konsystencja ciasta po winna być luźna, lecz nie za rzadka i nie bardzo gęsta (można ją wyregulować mlekiem, lub mąką).

6. Tak przygotowane ciasto posypać cieniutką warstewką mąki, przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ( na około 1,5 - 2 godzin).

7. Po wyrośnięciu porcje ciasta lekko wyrabiać na desce, rozwałkowywać placki, wykrawać kółka, nadziewać marmoladą lub masą makową formować pączki, układać na ściereczce do ponownego wyrośnięcia.

8. Smażyć na jasnobrązowy kolor, na rozgrzanym głębokim tłuszczu (olej + smalec w proporcji 1: 1) w takiej kolejności, w jakiej były robione pączki.

9. Posypać gorące cukrem pudrem, lub lukrem.

Nadzienie z masy makowej:
1. Mak zalać w naczyniu gorącym mlekiem i pozostawić na około 5 godz.

2. Odcedzić, przemielić 2 razy na maszynce z drobnym sitkiem, dodać cukier, ubitą pianę z białek, aromat.

3.Połączyć wszystkie składniki, dokładnie wymieszać.

4. Nadziewać pączki.

Komentarze

Popularne posty