Ogórki

  
 Ogórek to owoc z tej samej rodziny co dynia i melon. Generalnie o niespecjalnie wyrazistym smaku, choć znam osoby, które na jego zapach czują niepowstrzymaną awersję do jedzenia. Mogą też okazać się gorzkie i niesmaczne - w sumie nie wiadomo dlaczego. Ale są tradycyjne sposoby, żeby tego uniknąć.

Moja babcia zawsze uczyła mnie, żeby obierać ogórki od jasnej strony do ciemnej. Moja koleżanka Japonka zasugerowała natomiast, żeby ogórkowi obciąć oba czubki, przełożyć je na przeciwne strony i trzeć tym uciętym czubkiem o przecięte miejsce ogórka dopóki nie pokaże się biała piana, którą należy spłukać.

Jeśli o mnie chodzi - ogórki obrane od jasnej do ciemnej strony od czasu do czasu okazywały się gorzkie w smaku, natomiast ogórki traktowane metodą japońską nigdy.


Komentarze

Popularne posty