Mus czekoladowy z rozmarynem
gałązka świeżego rozmarynu (suszony też może być,choć do samej dekoracji idealny jest świeży)
20 dag gorzkiej czekolady
150 ml mleka
250 ml słodkiej śmietany
10 dag cukru (cukier trzcinowy nadaje się równie świetnie jak biały)
kilka ziarenek grubo zmielonej soli
Wlej mleko do rondelka, wrzuć około 20 listków rozmarynu i to wszystko prawie zagotuj (żeby bulgotało ale jeszcze nie kipiało).
Odstaw na około 15 minut, żeby mleko nabrało smaku rozmarynu.
Przecedź mleko, tak, żeby się pozbyć listków rozmarynu i ewentualnego kożucha.
W tym samym rondelku rozpuść czekoladę.
Jak już będzie płynna, zmieszaj z mlekiem (ja mieszam trzepaczką taką jak do ubijania białek, żeby mus miał jak najbardziej gładką konsystencję) i odstaw na kilka minut do ostygnięcia (tak długo aż masa lekko zgęstnieje).
Ubij śmietanę z cukrem, dodaj ją do masy czekoladowej i dokładnie połącz (znowu świetnie nadaje się do tego trzepaczka).
Mus przelej do foremek (mogą być filiżanki), udekoruj kilkoma listkami pozostałego rozmarynu i kilkoma ziarenkami soli.
Wstaw do lodówki na 3 godziny, żeby mus stężał. I gotowe :)
Komentarze
Prześlij komentarz