Mazurek z suszonymi śliwkami
Składniki:
Ciasto:25 dkg krupczatki
2 żółtka i łyżka cukru - utrzeć
12 dkg masła
1-2 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
15 dkg orzechów
15 dkg rodzynek
30 dkg śliwek bez pestek (zalać wrzątkiem)
15 dkg skórki pomarańczowej lub moreli, mogą być inne bakalie
Polewa:
2 jajka i 1 żółtko
1/2 szklanki cukru
1 i 1/4 kostki masła
1/2 szklanki cukru pudru
4 łyżki kakao
Sposób przyrządzenia:
1. Zagnieść ciasto, rozwałkować na grubość 4 milimetrów i upiec w temperaturze około 220 stopni.2. Bakalie pokroić w dużą kostkę.
3. Na masę utrzeć 2 całe jajka i żółtko z 0,5 szklanki cukru.
4. Zagotować 1 i 1/4 kostki masła, 0,5 szklanki cukru pudru i 4 łyżki kakao.
5. Połączyć utarte jajka z polewą (do żółtek wlewać po trochę polewę i ubijać).
6. Do gotowej polewy dodać bakalie, wyłożyć masę na ciasto, przybrać migdałami i ewentualnie wiórkami kokosowymi.
Komentarze
Prześlij komentarz