Kulebiak
Składniki:
Ciasto:1/2 kg mąki
1 jajo
½ kostki masła
4 dkg drożdży
3 łyżeczki cukru (2 do mąki, 1 do drożdży)
¾ łyżeczki soli
2 łyżki śmietany
½ szklanki mleka
Farsz mięsny:
½ główki kapusty
30-40 dkg wołowiny
30-40 dkg karczku
cebula
Farsz pieczarkowy:
0,75 kg pieczarek
0,25 kg kapusty kiszonej
0,5 kg kapusty białej
jajko ugotowane na twardo
1 jajko surowe
1 jajko ugotowane na twardo
sól, pieprz, majeranek
Sposób przyrządzenia:
Ciasto:1. Drożdże rozrobić z łyżeczką cukru dodając letniego mleka (1/2 szklanki). Zostawić do wyrośnięcia w cieple.
2. Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać cukier, sól, jajko, drożdże i zagnieść. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (około 1 - 2 godzin).
3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 porcje,
4. Każdą porcję rozwałkować na grubość około 3 milimetrów, posmarować farszem, zwinąć jak makowiec.
5. Piec około 1-ej godziny w temperaturze 180-200 stopni.
Farsz mięsny:
1. Ugotować kapustę (około 1/2 godziny), przepuścić przez maszynkę i odcisnąć z niej nadmiar wody (najlepiej na sitku).
2. Ugotować mięso na miękko i również przepuścić przez maszynkę.
3. Cebulę pokroić w kostkę i podrumienić na maśle.
4. Wszystko wymieszać, przesmażyć raz jeszcze, dodać sól, pieprz, majeranek, jajko..
Farsz pieczarkowy:
1. Kapustę kiszoną pokroić i ugotować na miękko.
2. Ugotować białą kapustę, przepuścić przez maszynkę do mięsa i odcisnąć nadmiar wody.
3. Pieczarki pokroić w kostkę, udusić z cebulą,
4.Wszystko wymieszać, przesmażyć i dodać jajka.
Komentarze
Prześlij komentarz