Kulebiak

Składniki:

Ciasto:
1/2 kg mąki
1 jajo
½ kostki masła
4 dkg drożdży
3 łyżeczki cukru (2 do mąki, 1 do drożdży)
¾ łyżeczki soli
2 łyżki śmietany
½ szklanki mleka

Farsz mięsny:
½ główki kapusty
30-40 dkg wołowiny
30-40 dkg karczku
cebula

Farsz pieczarkowy:
0,75 kg pieczarek
0,25 kg kapusty kiszonej
0,5 kg kapusty białej
jajko ugotowane na twardo
1 jajko surowe
1 jajko ugotowane na twardo
sól, pieprz, majeranek

Sposób przyrządzenia:

Ciasto:
1. Drożdże rozrobić z łyżeczką cukru dodając letniego mleka (1/2 szklanki). Zostawić do wyrośnięcia w cieple.

2. Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać cukier, sól, jajko, drożdże i zagnieść. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (około 1 - 2 godzin).

3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 porcje,

4. Każdą porcję rozwałkować na grubość około 3 milimetrów, posmarować farszem, zwinąć jak makowiec.

5. Piec około 1-ej godziny w temperaturze 180-200 stopni.

Farsz mięsny:
1. Ugotować kapustę (około 1/2 godziny), przepuścić przez maszynkę i odcisnąć z niej nadmiar wody (najlepiej na sitku).

2. Ugotować mięso na miękko i również przepuścić przez maszynkę.

3. Cebulę pokroić w kostkę i podrumienić na maśle.

4. Wszystko wymieszać, przesmażyć raz jeszcze, dodać sól, pieprz, majeranek, jajko..

Farsz pieczarkowy:
1. Kapustę kiszoną pokroić i ugotować na miękko.

2. Ugotować białą kapustę, przepuścić przez maszynkę do mięsa i odcisnąć nadmiar wody.

3. Pieczarki pokroić w kostkę, udusić z cebulą,

4.Wszystko wymieszać,  przesmażyć i dodać jajka.

Komentarze

Popularne posty