Kremowa tarta z serka ricotta

Składniki:

25 dag serka ricotta
200 ml kremowej śmietanki
3 żółtka
10 dag cukru
paczka podłużnych biszkoptów
1 szklanka soku pomarańczowego
2 łyżki żelatyny w proszku
25 dag truskawek albo czereśni
podsmażone orzeszki piniowe albo posiekane pistacje

Sposób przyrządzenia:

1. Odlać 1/3 szklanki soku pomarańczowego do oddzielnego garnuszka.

2. W pozostałym soku zmoczyć biszkopty i ułożyć na dnie okrągłego naczynia (miski albo okrągłej formy do ciasta).

3. Zmiksować żółtka z cukrem na gładką masę, dodać serek ricotta, dalej zmiksować, wreszcie dodać śmietanę i znowu zmiksować.

4. Odlany sok zagotować, odstawić z ognia, wsypać żelatynę i mieszać, aż się rozpuści.

5. Sok z rozpuszczoną żelatyną dolać do masy serowej i dokładnie wymieszać.

6. Masę wylać na biszkopty i wstawić do lodówki na około 3 godziny, żeby masa się ścięła.

7. Po trzech godzinach wierzch tarty przyozdobić truskawkami i po wierzchu posypać orzeszki piniowe.

Komentarze

Popularne posty