Kremowa tarta z serka ricotta
Składniki:
25 dag serka ricotta200 ml kremowej śmietanki
3 żółtka
10 dag cukru
paczka podłużnych biszkoptów
1 szklanka soku pomarańczowego
2 łyżki żelatyny w proszku
25 dag truskawek albo czereśni
podsmażone orzeszki piniowe albo posiekane pistacje
Sposób przyrządzenia:
1. Odlać 1/3 szklanki soku pomarańczowego do oddzielnego garnuszka.2. W pozostałym soku zmoczyć biszkopty i ułożyć na dnie okrągłego naczynia (miski albo okrągłej formy do ciasta).
3. Zmiksować żółtka z cukrem na gładką masę, dodać serek ricotta, dalej zmiksować, wreszcie dodać śmietanę i znowu zmiksować.
4. Odlany sok zagotować, odstawić z ognia, wsypać żelatynę i mieszać, aż się rozpuści.
5. Sok z rozpuszczoną żelatyną dolać do masy serowej i dokładnie wymieszać.
6. Masę wylać na biszkopty i wstawić do lodówki na około 3 godziny, żeby masa się ścięła.
7. Po trzech godzinach wierzch tarty przyozdobić truskawkami i po wierzchu posypać orzeszki piniowe.
Komentarze
Prześlij komentarz