Cudak przekładaniec

Składniki:
Ciasto:
15 dag miodu
1/2 kostka masła
2 łyżki śmietany
1 szklanka cukru

70 dag mąki
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
3 i 1/2 szklanki mleka
10 łyżek kaszy manny
1 szklanka cukru
1 kostka masła

Polewa:
1/3 kostki masła
1 łyżka wody
3 łyżki kakao
8 łyżek cukru

1. Miód, msało, śmietanę i szklankę cukru rozpuścić i ostudzić.

2. Ugnieść ciasto z mąką, jajkami i proszkiem do pieczenia.

3. Podzielić ciasto na 4 części, rozwałkować na drubość około 5-u milimetrów i upiec na złocisty kolor.

4. Mleko, kaszę mannę i cukier ugotować razem.

5. Wystudzić, utrzeć z kostką masła. Przełożyć masą warstwy ciasta.

6. Wszystkie składniki na polewę razem rozpuścić i polać nią ciasto.

Komentarze

Popularne posty