Cudak przekładaniec
Składniki:
Ciasto:
15 dag miodu
1/2 kostka masła
2 łyżki śmietany
1 szklanka cukru
70 dag mąki
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
3 i 1/2 szklanki mleka
10 łyżek kaszy manny
1 szklanka cukru
1 kostka masła
Polewa:
1/3 kostki masła
1 łyżka wody
3 łyżki kakao
8 łyżek cukru
1. Miód, msało, śmietanę i szklankę cukru rozpuścić i ostudzić.
2. Ugnieść ciasto z mąką, jajkami i proszkiem do pieczenia.
3. Podzielić ciasto na 4 części, rozwałkować na drubość około 5-u milimetrów i upiec na złocisty kolor.
4. Mleko, kaszę mannę i cukier ugotować razem.
5. Wystudzić, utrzeć z kostką masła. Przełożyć masą warstwy ciasta.
6. Wszystkie składniki na polewę razem rozpuścić i polać nią ciasto.
Ciasto:
15 dag miodu
1/2 kostka masła
2 łyżki śmietany
1 szklanka cukru
70 dag mąki
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
3 i 1/2 szklanki mleka
10 łyżek kaszy manny
1 szklanka cukru
1 kostka masła
Polewa:
1/3 kostki masła
1 łyżka wody
3 łyżki kakao
8 łyżek cukru
1. Miód, msało, śmietanę i szklankę cukru rozpuścić i ostudzić.
2. Ugnieść ciasto z mąką, jajkami i proszkiem do pieczenia.
3. Podzielić ciasto na 4 części, rozwałkować na drubość około 5-u milimetrów i upiec na złocisty kolor.
4. Mleko, kaszę mannę i cukier ugotować razem.
5. Wystudzić, utrzeć z kostką masła. Przełożyć masą warstwy ciasta.
6. Wszystkie składniki na polewę razem rozpuścić i polać nią ciasto.
Komentarze
Prześlij komentarz