Ciasto z owocami

Składniki:

Ciasto:
20 dkg mąki krupczatki
2 żółtka (białka na pianę)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kostki masła
1 łyżka śmietany
1/4 szklanki cukru

Piana:
2 - 3 białka
1/4 szklanki cukru

Owoce:
jagody, truskawki, wydrylowane wiśnie, gruszki, brzoskwinie

Szarlotka:
1.2 - 1.5 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
trochę wody na dno garnka

Sposób przyrządzenia:

1. Rozgrzać piekarnik do 200-220 stopni.

2. Zagnieść ciasto.

3. Posmarować tortownicę tłuszczem i rozgnieść na niej ciasto (dosyć cienko).

4.Piec około 20 min (lekko zrumienić).

5.Ubić pianę (najpierw ubić białka na sztywno z kilkoma ziarenkami soli, potem dodać cukier i ubijać, aż stanie się jednolitą, sztywną masą)

6. Wymieszać ze świeżymi owocami.i wyłożyć masę na ciasto

6a. W przypadku szarlotki, jabłka zagotować na wolnym ogniu, aż zmiękną, potem ułożyć na cieście najpierw jabłka, a dopiero potem pianę.

7. Zapiekać dalsze 15-20 min, aż do zrumienienia piany.

Komentarze

Popularne posty