Ciasto z owocami
Składniki:
Ciasto:20 dkg mąki krupczatki
2 żółtka (białka na pianę)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kostki masła
1 łyżka śmietany
1/4 szklanki cukru
Piana:
2 - 3 białka
1/4 szklanki cukru
Owoce:
jagody, truskawki, wydrylowane wiśnie, gruszki, brzoskwinie
Szarlotka:
1.2 - 1.5 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
trochę wody na dno garnka
Sposób przyrządzenia:
1. Rozgrzać piekarnik do 200-220 stopni.2. Zagnieść ciasto.
3. Posmarować tortownicę tłuszczem i rozgnieść na niej ciasto (dosyć cienko).
4.Piec około 20 min (lekko zrumienić).
5.Ubić pianę (najpierw ubić białka na sztywno z kilkoma ziarenkami soli, potem dodać cukier i ubijać, aż stanie się jednolitą, sztywną masą)
6. Wymieszać ze świeżymi owocami.i wyłożyć masę na ciasto
6a. W przypadku szarlotki, jabłka zagotować na wolnym ogniu, aż zmiękną, potem ułożyć na cieście najpierw jabłka, a dopiero potem pianę.
7. Zapiekać dalsze 15-20 min, aż do zrumienienia piany.
Komentarze
Prześlij komentarz