Ciasto z makiem
Składniki:
Ciasto:40 dkg mąki krupczatki
1 szklanka cukru pudru
3 żółtka (białka do maku)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kostka masła
Farsz makowy:
25-30 dkg maku,
cukier - patrz poniżej
1 łyżka masła
2 łyżki miodu
piana z 3 białek
rodzynki, orzechy, migdały
Polewa:
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła
3 łyżki śmietany
2 łyżki kakao
Sposób przyrządzenia:
Dzień wcześniej:1. Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, uformować prostopadłościan, zostawić na noc w lodówce.
2. Mak gotować 5 minut, przecedzić, przepuścić przez maszynkę trzy razy.
3.Za trzecim razem na jedną łyżkę maku dodawać 1 łyżkę cukru.
4. Dodać łyżkę masła, dwie łyżki miodu, pianę z białek, bakalie. Wymieszać, przykryć i zostawić na noc.
Następnego dnia:
5. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni.
6. Posmarować blachę tłuszczem, rozłożyć na niej jedną część ciasta (dosyć cienko).
7. Piec około 15-20 min do lekkiego zrumienienia.
8. Rozłożyć mak, ułożyć na nim drugą część ciasta i upiec. Przestudzić.
9. Zrobić polewę czyli zagotować składniki na polewę i przestudzić, tak aby trochę się jeszcze rozpływała.
10.Posmarować ciasto polewą i poczekać aż zastygnie.
Komentarze
Prześlij komentarz