Ciastka cudaki
Składniki:
25 dag masła
1/2 kg mąki
1 szklanka śmietany
8 dag drożdży
szczypta soli i cukru
dżem
Sposób przyrządzenia:
1. Masło zetrzeć, zmieszać z maką, wkruszyć drożdże, dodać śmietanę, sól i cukier. Wyrobić ciasto.
2. Wyrobione ciasto zawinąć w ściereczkę i wrzucić do garnka wypełnionego wodą. Poczekać, aż wypłynie.
3. Wyjąć ciasto, podsypać mąką, rozwałkować, wyciąć koła.
4. Jedno koło posmarować dżemem. Od góry przykryć drugim kołem i skleić brzegi.
5. Górę ciastka posmarować rozbitym białkiem, posypać cukrem i zapiec na złocisty kolor.
25 dag masła
1/2 kg mąki
1 szklanka śmietany
8 dag drożdży
szczypta soli i cukru
dżem
Sposób przyrządzenia:
1. Masło zetrzeć, zmieszać z maką, wkruszyć drożdże, dodać śmietanę, sól i cukier. Wyrobić ciasto.
2. Wyrobione ciasto zawinąć w ściereczkę i wrzucić do garnka wypełnionego wodą. Poczekać, aż wypłynie.
3. Wyjąć ciasto, podsypać mąką, rozwałkować, wyciąć koła.
4. Jedno koło posmarować dżemem. Od góry przykryć drugim kołem i skleić brzegi.
5. Górę ciastka posmarować rozbitym białkiem, posypać cukrem i zapiec na złocisty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz