Biszkopt
To przepis mojej babci Jadzi - piekła właśnie taki biszkopt na każde moje urodziny (w cieniutką warstwą masy czekoladowej). Za to moja mama piekła wersję z owocami bez żadnej okazji. I tak mi zostało - biszkopt z owocami jest dla gości, do obiadu albo dlatego, że chce nam się coś słodkiego. Biszkopt z masą czekoladową jest tylko na urodziny.
10 jaj
2 szklanki mąki (pszenna lub kukurydziana dla bezglutenowców)
2 szklanki cukru
szczypta soli, wanilia
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
olej kokosowy do posmarowania formy
Można też zrobić wersję na połowę porcji - zwykle właśnie tak robię :)
W wersji owocowej:
duże jabłko lub gruszka obrane i pokrojone w duże kawałki
cukier puder do posypania
W wersji czekoladowej:
1 kostka masła
2 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżki cukru pudr
można też dodać wiśnie z kompotu lub nalewki
garść migdałów do udekorowania
Rozgrzej piekarnik do 180-u stopni.
Żółtka utrzyj z jedną szklanką cukru i cukrem waniliowym.
Białka ubij z drugą szklanką. Ja najpierw ubijam białka na sztywno ze szczypta soli, a dopiero potem dodaję cukier.
Dodaj mąkę i wszystko lekko wymieszaj (tak, żeby piana za bardzo nie siadła). Przelej do okrągłej foremki, wcześniej wysmarowanej olejem kokosowym.
Jeśli robisz wersję owocową pokrojone owoce delikatnie powtykaj w ciasto, kiedy już jest w foremce.
Piecz do zrumienienia (około 45 minut).
Po wyjęciu posyp cukrem pudrem.
__________________________________
Jeśli robisz wersję z masą czekoladową, upiecz biszkopt soute (45 - 50 min w nagrzanym piekarniku).
Masło, kakao i cukier puder utrzyj na pulchną masę.
Wystudź ciasto i przekrój wzdłuż na pół.
Przekrojoną cześć (od strony przekrojonej) posmaruj cienką warstwą masy i powtykaj wiśnie. Przykryj drugą połówką.
Wierch i boki ciasta posmaruj pozostałą masą czekoladową. Udekoruj migdałami (i wiśniami jeśli jeszcze jakieś zostały:)
I gotowe!
10 jaj
2 szklanki mąki (pszenna lub kukurydziana dla bezglutenowców)
2 szklanki cukru
szczypta soli, wanilia
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
olej kokosowy do posmarowania formy
Można też zrobić wersję na połowę porcji - zwykle właśnie tak robię :)
W wersji owocowej:
duże jabłko lub gruszka obrane i pokrojone w duże kawałki
cukier puder do posypania
W wersji czekoladowej:
1 kostka masła
2 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżki cukru pudr
można też dodać wiśnie z kompotu lub nalewki
garść migdałów do udekorowania
Rozgrzej piekarnik do 180-u stopni.
Żółtka utrzyj z jedną szklanką cukru i cukrem waniliowym.
Białka ubij z drugą szklanką. Ja najpierw ubijam białka na sztywno ze szczypta soli, a dopiero potem dodaję cukier.
Dodaj mąkę i wszystko lekko wymieszaj (tak, żeby piana za bardzo nie siadła). Przelej do okrągłej foremki, wcześniej wysmarowanej olejem kokosowym.
Jeśli robisz wersję owocową pokrojone owoce delikatnie powtykaj w ciasto, kiedy już jest w foremce.
Piecz do zrumienienia (około 45 minut).
Po wyjęciu posyp cukrem pudrem.
__________________________________
Jeśli robisz wersję z masą czekoladową, upiecz biszkopt soute (45 - 50 min w nagrzanym piekarniku).
Masło, kakao i cukier puder utrzyj na pulchną masę.
Wystudź ciasto i przekrój wzdłuż na pół.
Przekrojoną cześć (od strony przekrojonej) posmaruj cienką warstwą masy i powtykaj wiśnie. Przykryj drugą połówką.
Wierch i boki ciasta posmaruj pozostałą masą czekoladową. Udekoruj migdałami (i wiśniami jeśli jeszcze jakieś zostały:)
I gotowe!
Komentarze
Prześlij komentarz