Biszkopt

 To przepis mojej babci Jadzi - piekła właśnie taki biszkopt na każde moje urodziny (w cieniutką warstwą masy czekoladowej). Za to moja mama piekła wersję z owocami bez żadnej okazji. I tak mi zostało - biszkopt z owocami jest dla gości, do obiadu albo dlatego, że chce nam się coś słodkiego. Biszkopt z masą czekoladową jest tylko na urodziny.

 
10 jaj
2 szklanki mąki (pszenna lub kukurydziana dla bezglutenowców)
2 szklanki cukru
szczypta soli, wanilia
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
olej kokosowy do posmarowania formy

Można też zrobić wersję na połowę porcji - zwykle właśnie tak robię :)

W wersji owocowej:
duże jabłko lub gruszka obrane i pokrojone w duże kawałki
cukier puder do posypania

W wersji czekoladowej:
1 kostka masła
2 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżki cukru pudr
można też dodać wiśnie z kompotu lub nalewki
garść migdałów do udekorowania


Rozgrzej piekarnik do 180-u stopni.

Żółtka utrzyj z jedną szklanką cukru i cukrem waniliowym.

Białka ubij z drugą szklanką. Ja najpierw ubijam białka na sztywno ze szczypta soli, a dopiero potem dodaję cukier.

Dodaj mąkę i wszystko lekko wymieszaj (tak, żeby piana za bardzo nie siadła). Przelej do okrągłej foremki, wcześniej wysmarowanej olejem kokosowym.

Jeśli robisz wersję owocową pokrojone owoce  delikatnie powtykaj w ciasto, kiedy już jest w foremce.

Piecz do zrumienienia (około 45 minut).

Po wyjęciu posyp cukrem pudrem.
__________________________________

Jeśli robisz wersję z masą czekoladową, upiecz biszkopt soute (45 - 50 min w nagrzanym piekarniku).

Masło, kakao i cukier puder utrzyj na pulchną masę.

Wystudź ciasto i przekrój wzdłuż na pół.

Przekrojoną cześć (od strony przekrojonej) posmaruj cienką warstwą masy i powtykaj wiśnie. Przykryj drugą połówką.

Wierch i boki ciasta posmaruj pozostałą masą czekoladową. Udekoruj migdałami (i wiśniami jeśli jeszcze jakieś zostały:)

I gotowe!

Komentarze

Popularne posty