Kanapka z brie, orzechami i miodem
Ta kanapka to wspomnienie z czasów mojej pracy w Brukseli w agencji Namahn. W Belgii zwyczajowo wychodzi się na lunch na miasto. Dość szybko odkryłam pewną kanapkownię (niestety nie pamiętam jak się nazywała) i choć od czasu do czasu próbowałam inne, to koniec końców z uporem narkomana wracałam właśnie do tej kanapki.
bagietka albo chleb razowyoliwa z oliwek
delikatny ser brie (zbyt ostry 'pogryzie się' z miodem)
garść orzechów włoskich lub laskowych
płynny miód najlepiej o dość ostrym smaku
Bagietkę można podawać na gorąco (zaraz po upieczeniu), można też ją zrumienić na tosta. Chleb razowy powinien być po prostu świeży.
Pieczywo lekko pokropić oliwą i na wierzch położyć grube plastry sera brie.
Ser pokryć orzechami (dość gęsto) i polać miodem.
Komentarze
Prześlij komentarz